V torek, 14. novembra, ne zamudite ...

Nocoj priporočamo dokumentarec o tem, kako za vami vohuni Facebook, knjigo Sedem let, na Liffu pa Phoenixov Nikoli zares tukaj.

Objavljeno
13. november 2017 11.49
M. K., Vikend
M. K., Vikend
  • Facebook - vohunjenje za uporabniki: TVS 1 ob 21.05 (PREMIERA)

Facebook: Cracking the Code. Avstralija, 2017. Režija: Peter Greste. Dokumentarni film. 42 minut.

O čem razmišljaš, prijazno sprašuje Facebook in ti ponuja platformo, na kateri lahko deliš svojo zgodbo. A za tem seveda tiči še veliko več: detajli o tvojem življenju in tvoje misli prinašajo Facebooku dobiček. Ne gre le za tisto, kar napišeš, in oglaševanje, ciljano posebej nate, gre za to, da Facebook sledi vsej tvoji zgodovini iskanja, celo kadar nisi prijavljen vanj in celo če se nisi nikdar prijavil. Tako vsak uporabnik vidi novice, »prirejene« posebej zanj - od tu do lažnih novic pa je le še korak.

Dokumentarec torej razkriva, kako Facebook uporablja in morda tudi zlorablja naše podatke in kako velik vpliv ima ta velikan družabnih medijev.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

  • Peter Stamm: Sedem let

Vikendova ocena: ★★★★

Stamm (1963) je švicarski pisatelj, eden najprepoznavnejših glasov sodobne švicarske literature, v slovenščini pa že poznan po romanu Agnes in zbirki kratkih zgodb Onkraj jezera. V svojem romanu Sedem let iz leta 2009 Stamm tematizira nenavaden ljubezenski trikotnik, ki se razteza čez daljše časovno obdobje.

Alexander je arhitekt, ki že kot študent postane par s Sonjo, privlačnim in omikanim dekletom iz visoke družbe, zdi pa se tudi kot nalašč za poroko. Ob tem pa ves čas vzdržuje težko razumljivo zvezo z Iwono, vase zaprto in na pogled prav nič privlačno Poljakinjo, ki pa nekje v svoji notranjosti skriva sprožilec, na katerega vedno znova pritiska Alexander. Vse skupaj se zaplete, ko s Sonjo nikakor ne moreta dobiti otroka, Iwona pa se mu naposled popolnoma prepusti. Roman o nepredvidljivosti medsebojnih odnosov.

  • Nikoli zares tukaj (You Were Never Really Here)

Najbolj odmevna filma danes na Liffu sta izjemna Ubijanje svetega jelena in Oblika vode, vendar sta oba razprodana, poleg tega vsaj prvi pride na redni kino spored že konec meseca. Boste že zdržali, verjemite, to je film, ki si ga je vredno ogledati v kinu. Namesto tega danes priporočamo Nikoli zares tukaj, nov film škotske režiserke Lynne Ramsay, ki velja za eno najbolj vplivnih in pomembnih evropskih filmark zadnjih nekaj desetletij. V pogosto brutalnem in neizprosnem trilerju Joaquin Phoenix igra nekdanjega vojaka, zdaj neke vrste detektiva, ki dobi nalogo poiskati pogrešano najstnico.