Vikendov TV namig: Siriana, Planet TV ob 22.20

Zgodba, ki se poglobi v zakulisje globalne naftne špekulacije, je Clooneyju prinesla igralskega oskarja. Vikendova ocena: 4 (od 5)

Objavljeno
06. maj 2016 14.55
Dražen Štader, Vikend
Dražen Štader, Vikend

Syriana. ZDA, 2006. Režija: Stephen Gaghan. Igrajo: George Clooney, Matt Damon, Amanda Peet, Christopher Plummer. Triler. 128 minut.

Stephen Gaghan, scenarist filma Preprodajalci (Traffic), se je s filmom Siriano vpisal še med režiserje. Prepletajoče se zgodbe, katerih rdeča nit je zakulisje globalne naftne špekulacije, so osrčje njegovega celovečernega prvenca.

Nihče ne oporeka, da je Stephen predvsem predan scenarist, dlakocepsko natančen in presunljivo obveščen raziskovalni novinar, toda ne moremo mimo dejstva, da je njegov geopolitični triler Siriana, ki nam razgalja neusmiljena ameriška prizadevanja, da bi si »za vsako ceno« prilastili svetovni naftni monopol, potreben dramaturških posegov. Film je v isti sapi preveč informativen in premalo zgovoren, čezmerno razpuščen na ravni mozaičnega povezovanja številnih zgodb in temu primerno pretirano zmeden.

Vzporednice s filmom Preprodajalci so zelo očitne. Tisto, kar je tam predstavljala droga, je tukaj nafta. V ruleto se tako pomešajo vsi: od megalomanskih naftnih družb, skesanih agentov Cie, travmatiziranih energijskih analitikov do samomorilskih teroristov. Žal preštevilni koščki tega mozaika nikoli ne padejo na pravo mesto in Siriana izzveni kot pretirano ambiciozna kritika sveta.