Vikendov TV namig: Tarča: Slovenska cestna ruleta, TVS 1 ob 20.00

Kakšen je nauk strahotne prometne nesreče na primorski avtocesti konec minulega tedna?

Objavljeno
04. februar 2016 11.28
M. K., Vikend
M. K., Vikend

Kakšen je nauk strahotne prometne nesreče na primorski avtocesti konec minulega tedna? Krivec številka ena je bila neprilagojena hitrost ob slabi vidljivosti. Krivi so torej vozniki, ki so v megli podcenili nevarnost ter precenili sebe. Pregovorno slaba kultura vožnje, torej.

Pa so pristojne službe res storile vse, da bi zmanjšale nevarnost in morda ublažile posledice? Kako je bilo z obveščanjem, signalizacijo, opozorili, nadzorom? Kolikšno odgovornost za smrtonosno cestno ruleto, ki se v Sloveniji prepogosto zavrti, gre pripisati pozabljenim obljubam o ukrepanju, ki jih slišimo po vsaki večji nesreči, šibki preventivi, preredkim policijskim patruljam, skromni infrastrukturi, slabim označbam?

Stanje državnih in regionalnih cest v Sloveniji je porazno: kar 60 odstotkov jih je nevarnih, predvsem na Štajerskem, Dolenjskem in Prekmurju. Če država ne bo ukrepala, se bo do leta 2020 delež takšnih cest povzpel na 85 odstotkov.

Zakaj se vedno najde denar za kakšno državno agencijo ali nenujne naložbe, kot so denimo protihrupne ograje, za kakovost cestne mreže in saniranje črnih točk pa ne? Kam ponikne denar od trošarin na goriva in letnih dajatev za uporabo cest? Podrobna analiza v studiu Tarče z voditeljico Jasmino Jamnik.