Vrsta zvenečih imen na 74. Mostri

Na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah se bo letos potegovalo za zlatega leva 21 filmov.

Objavljeno
30. avgust 2017 12.31
Jožica Grgič
Jožica Grgič
Program 74. filmskega festivala v Benetkah, ki se začenja­ danes, je obetaven. Direktor festivala Alberto Barbera je izjavil, da so dobili kar 97 odstotkov filmov, ki so jih hoteli­ prikazati. Večji producenti ­namreč do zadnjega trenutka kalkulirajo, ali bi poslali filme na festivale v Benetke, Toronto ali Telluride, ki so približno ob istem času.

Lani je odprla festival oskarjevska uspešnica Dežela La La in tudi letošnji otvoritveni film se zdi mikaven. Downsizing je najnovejše delo Alexandra Payna, znanstvenofantastična satira v znanem avtorjevem slogu z Mattom Damonom, Kristen Wiig, Lauro Dern in Christophom Waltzem v glavnih vlogah.

Darren Aronofsky, ki je bil lani v Benetkah kot producent filma Jackie, bo letos predstavil grozljivko Mother! z izjemno igralsko ekipo, v kateri so Jennifer Lawrence, nova režiserjeva muza in partnerica, Ed Harris, Michelle Pfeiffer in Javier Bardem.

Brez Clooneyja ne gre

George Clooney, ki ima zelo rad Italijo, se vedno znova vrača v Benetke, tokrat kot režiser. Scenarij za njegovo kriminalko Suburbicon sta napisala brata Coen, močni so tudi igralci: Matt Damon, Oscar Isaac, oskarjevka Julianne Moore in Josh Brolin.

Mehiški režiser Guillermo del Torro bo predstavil menda najboljši in najbolj ekscentričen film v svoji karieri, The Shape of Water, ki utegne prekositi uspeh Favnovega labirinta iz leta 2006, prejemnika treh oskarjev. V njegovem tokratnem filmu igrajo Sally Hawking, Michael Stuhlbarg, Michael Shannon, Octavia Spencer in Richard Jenkins.

Holivudski veteran Paul Schrader prihaja z dramo First Reformed, za katero je sam napisal scenarij, v njem pa igrata Amanda Seyfried in Ethan Hawke. Za zlatega leva se bo potegoval tudi tunizijski režiser s francoskim prebivališčem Abdellatif­ Kechiche s filmom Mektoub, My Love: Canto Uno, v katerem igrajo Shaïn Boumedine, Lou Luttiau in Ophélie Bau.

Zanimiva utegne biti tudi črna komedija Martina McDonagha Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. V glavni vlogi nastopa Frances McDormand, ki ji že napovedujejo nominacije za oskarje. Igra mater, ki bije bitko s policijo, da bi našla hčerinega morilca.

V glavnem tekmovalnem programu so še kitajski umetnik Ai Weiwei z dokumentarcem v ameriško-nemški koprodukciji Human Flow o begunski krizi, libanonski režiser Ziad Doueiri s filmom L'insulte, francoski avtor Robert Guédiguian s filmom La Villa, Britanec Andrew Haigh z dramo Lean on Pete, francoski igralec in režiser Xavier Legrand z dramo Jusqu'a la garde ter izraelski avtor Samuel Maoz z vojno dramo Foxtrot.

Domače barve bodo zastopali štirje avtorji. Paolo Virzi je režiral The Leisure Seeker, v katerem Helen Mirren in Donald Sutherland igrata ljubezenski avanturistični par; Andrea Pallaoro z žensko dramo Hannah s Charlotte Rampling v glavni vlogi, brata Manetti Bros bosta prikazala muzikal Ammore e Malavita, Sebastiano Riso pa dramo Una famiglia s francoskim glasbenim in igralskim zvezdnikom Patrickom Bruelom v glavni vlogi.

V glavnem programu, v katerega so uvrstili 21 filmov, bo tudi vestern, avstralski Sweet Country, Warwicka Thorntona s Samom Neillom in Bryanom Brownom. Vivian Qu prihaja s filmom Angels Wear White, Frederick Wiseman z dokumentarcem Ex Libris: New York Public Library.

Tudi zunaj konkurence bo prikazanih več zanimivih filmov, gotovo bo, tako kot vedno, kakšen tudi boljši od tistih, ki se potegujejo za zlatega leva. Med temi veliko obeta zgodovinska drama Stephena Frearsa Victoria & Abdul po resnični zgodbi z Judi Dench – tudi njej napovedujejo nominacijo za oskarja – v vlogi kraljice Viktorije, ki sklene prijateljstvo z mladim indijskim služabnikom Abdulom. Indijski režiser Ritesh Batra pa je natančno petdeset let po filmu Bosa v parku združil oskarjevca Jane Fonda in Roberta Redforda v filmu Our Souls at Night. Igralca bosta prejela zlata leva za življenjsko delo.

Vedno več dokumentarcev

Odlični scenarist James Toback je režiral dramo The Private Life of Modern Woman, v kateri igrata Sienna Miller in Alec Baldwin. Nastal je še en film o kolumbijskem mafijcu Pablu Escobarju. Tokratnega z naslovom Loving Pablo je režiral Fernando León de Aranoa, v glavnih vlogah pa nastopata Javier Bardem in Penélope Cruz kot novinarka, ki se zaljubi v Escobarja. Omeniti kaže še japonsko akcijsko dramo Takešija Kitana Outrage Coda. Zunaj konkurence bo deležen pozornosti tudi dokumentarec Piazza Vittorio Abela Ferrare, ki govori o soseski v Rimu, v kateri sam živi. Dokumentarcev je na festivalih vedno več. Na Mostri bo gotovo opazen še The Devil and Father Amorth Williama Friedkina, ki govori o eksorcizmu.

Postalo je že običajno, da na najpomembnejših festivalih premierno prikažejo nekaj epizod serij. V Benetkah bodo predstavili prvo italijansko produkcijo Netflixa Suburra o mafiji, ki jo je režiral Stefano Sollima. V zadnjih letih so na Mostri prikazali nekaj zelo uspešnih filmov, ki so polnili blagajne in bili nagrajeni z oskarji – Birdman, Gravitacija, V žarišču, Prihod, Jackie, Nočne ptice, Dežela La La – in skoraj gotovo bo tako tudi tokrat. Beneški festival je po kakovosti resen izziv ­canskemu.

Na čelu žirije ženska

Žiriji za nagrade bo predsedovala ameriška zvezdnica Annette Bening, ob njej bodo še britanski režiser Edgar Wright, ameriška igralka Rebecca Hall, madžarska režiserka Ildikó Enyedi, mehiški režiser Michel Franco, angleško-avstralski kritik David Stratton, italijanska igralka Jasmine Trinca, francoska igralka Anna Mouglalis in tajvansko-hongkonški režiser Yonfan. Annette Bening je prva ženska na čelu žirije po francoski zvezdnici Catherine Deneuve leta 2006.