Zagate odraščanja, koruptivni župani in druge grozljivke

Slovensko filmsko poletje: En celovečerec snemajo, trije so končani, še en bo na vrsti septembra
Fotografija: Matija Valant v vlogi Klemna in Ronja Matijevec Jerman v vlogi Jane v filmu Martina Turka Ne pozabi dihati FOTO: Željko Stevanić
Odpri galerijo
Matija Valant v vlogi Klemna in Ronja Matijevec Jerman v vlogi Jane v filmu Martina Turka Ne pozabi dihati FOTO: Željko Stevanić

Pogledali smo, kakšno je letošnje filmsko poletje, ki doslej z obilnimi nevihtami ni bilo ravno naklonjeno filmarjem. Toda ekipe so kljub temu ves čas v pogonu, četudi finančne konstrukcije ponekod še niso končane, saj filmarji čakajo rezultate zadnjega razpisa na Slovenskem filmskem centru.

Nekateri realizirajo svoje vizije tudi mimo institucionalnih sredstev, z lastnim vložkom in požrtvovalnostjo sodelavcev. Tako se bo do začetka jeseni zvrstilo snemanje petih celovečernih igranih filmov.


Ne pozabi dihati


Zeleno, hladno porečje Kolpe in sanjska pokrajina Bele krajine sta prizorišče nove intimne atmosferske drame o odraščanju režiserja Martina Turka. V scenariju, ki je bil v njegovem predalu še iz študentskih dni, obdeluje mladostna občutja, osamljenost, ljubosumje in jezo ob izgubi pomembnega drugega. Občutke, »ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali našo osebnost«, je idejo filma Ne pozabi dihati osvetlil Turk. V filmu glavnega junaka, petnajstletnega Klemna, zajame val nerazumljenih občutij, ko se njegov starejši brat in vzornik zaljubi v dekle in nekoliko pozabi nanj.

Štiri glavne igralce za Turkovo mladinsko dramo so izbrali med sedemsto kandidati, ki so prišli na avdicijo. Introvertiranost in krhkost, ki jo predvideva lik Klemna, so našli v dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana Matiji Valantu. Njegovega brata Petra bo upodobil Tine Ugrin z igralsko izkušnjo v filmu Nika Slobodana Maksimovića, usodno dekle bo odigrala Klara Kuk, študentka igre na AGRFT, mamo Iva Krajnc Bagola, teniškega trenerja, ki ima v Klemnovem življenju očetovsko vlogo, pa srbski igralec Nikola Đuričko (V deželi krvi in medu, režija Angelina Jolie, Genius z Geoffreyjem Rushem, tv-serija Legends s Seanom Beanom, Sence na Balkanu, Montevideo, Bog te video).

Poseben izziv je za igralce in filmsko ekipo med snemanjem, ki se je končalo prejšnji teden, bilo vreme. »Kar sedemdeset odstotkov filma poteka v eksterierju, zato smo bili odvisni od vremena, ki pa je bilo to poletje precej nestanovitno. Sončen dan je iznenada presekala nevihta in smo morali večkrat prekiniti snemanje ali pa začeti snemati drugo sceno, kar je za igralce precej naporno, predvsem z vidika kontinuitete čustev, ki jih določen prizor zahteva. Toda mlada igralska ekipa je svoje delo izpeljala s presenetljivo disciplino, motivacijo in profesionalnostjo,« je povedala Ida Weiss, producentka filma, ki nastaja v slovensko-hrvaško-italijanski koprodukciji.

<em>Prekletstvo Valburge</em> je doletelo Sašo Pavlin Stošić, Luko Cimpriča in Niklasa Kvarfortha. FOTO: Amadej Canjuga
Prekletstvo Valburge je doletelo Sašo Pavlin Stošić, Luko Cimpriča in Niklasa Kvarfortha. FOTO: Amadej Canjuga


Prekletstvo Valburge


Zadnji snemalni dnevi oziroma noči na lokacijah v Ljubljani, Petrovčah, Mednem in graščini v Novem Celju tečejo novi slovenski grozljivki Prekletstvo Valburge. »Film govori o nacistih, partizanih, slovenskih povzpetnikih, švedskih satanistih, bratrancu grofa Drakule, francoskih gotikih, ki lovijo vampirje …,« je držal suspenz glede vsebine režiser Tomaž Gorkič, ki si želi, da bi gledalci sami doumeli smisel in simboliko hororja, navdihnjenega z žlahtnim obdobjem žanra v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki v odrezanih udih in mlakah krvi odseva grozo in strah precej bolj oprijemljive družbenopolitične realnosti. Režiser, ki je pred tremi leti slavil na Festivalu slovenskega filma z grozljivko Idila, je razkril, da bo bratranca grofa Drakule igral laibachovec Dejan Knez, ki se je pridružil zveneči igralski zasedbi, v kateri so Marko Mandić, Jurij Drevenšek, Katarina Stegnar, Tanja Ribič, Jonas Žnidaršič, Grega Skočir in Niklas Kvarforth, švedski deathmetalec.

Na SFC nimajo posluha za njegove filme, je poudaril Gorkič, zato se je lotil celovečerca brez državne finančne podpore, a s predanostjo in lastnim vložkom sodelavcev in igralcev. »Veliko se govori o raznovrstnosti žanrov, kar ne pomeni samo nekaj komedij in nekaj žalostnih dram. Grozljivke bi gotovo prispevale k tej raznolikosti, a med elitistično filmsko publiko in ocenjevalci imajo negativno konotacijo, čeprav resni filmski kritiki vedo, da je to eden izmed najzahtevnejših žanrov v filmski industriji, tudi zaradi presežkov v kostumografiji in maski,« je dejal Gorkič, ki že več let neuspešno prijavlja na razpis scenarij o slovenskem serijskem morilcu Metodu Trobcu.

Maruša Majer v prvencu Roberta Černelča <em>Ptičar</em> FOTO: arhiv Staregare
Maruša Majer v prvencu Roberta Černelča Ptičar FOTO: arhiv Staregare


Košarkar naj bo 2


Danes je v Ljubljani počila prva klapa nadaljevanja mladinske uspešnice po knjižni predlogi Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo. Zgodba prihaja iz nenapisanega četrtega mladinskega romana o nadobudnem košarkarju Ranti, ki je zrasel tako visok, da bi lahko žirafam zavezoval kravate. V novem delu Ranta počasi prerašča osnovno šolo, še vedno hodi z Metko in se sooča z izzivi mladega športnika, ki je tik pred pomembno mednarodno tekmo, ki mu utegne življenje postaviti na glavo. Znani igralski zasedbi, torej Klemnu Kostrevcu, Gaji Filač, Marku Miladinoviću in Ladu Bizovičarju, se bo pridružilo nekaj novih obrazov.

Režijo drugega dela v produkciji Gustav filma in koprodukciji RTV Slovenija je od Borisa Petkoviča prevzel soimenjak Boris Bezić, ki je kot asistent režije sodeloval pri prvem delu filma. Za Bezića je to celovečerni prvenec, ki mu zlasti zaradi uspeha predhodnika (film je prejel tri zlate role za preseženih 75.000 gledalcev) predstavlja izziv in vzbuja občutek odgovornosti. »Nikoli si nisem mislil, da bo mladinski film moj prvenec, a sprejel sem to nalogo kot priložnost za sodelovanje pri filmu, ki na nedolžen in komičen način nagovarja otroke in mladino, kar je poseben izziv. Nadaljevanje z vseh strani vedno prinaša večja pričakovanja, ne pa nujno več denarja,« je pristavil Bezić, ki še čaka na rezultate razpisa SFC, ali bodo Košarkarju namenili finančno podporo.

Psihološka družinska drama poteka v prvencu Roberta Černelča <em>Ptičar</em>. FOTO: arhiv Staregare
Psihološka družinska drama poteka v prvencu Roberta Černelča Ptičar. FOTO: arhiv Staregare


Ptičar


Preden so znani rezultati razpisa, se je lotil snemanja tudi režiser, akademski slikar ter docent na ALUO Robert Černelč. Naš klic ga je zmotil ravno med snemanjem zadnjih prizorov filma Ptičar v Prekmurju. »Dovolj imam čakanja,« je povedal v slušalko med lajanjem psov in kikirikanjem perjadi v ozadju. Po vrsti kratkih filmov je Ptičar njegov celovečerni prvenec, ki se ga je lotil v produkciji Staregare in koprodukciji Super 16. To je zgodba o možakarju, ki po ženini nenadni smrti zboli za posttravmatskim stresnim sindromom, ki ga pahne v psihološko brezno. Pri padcu s kolesom se udari v glavo, kar sproži preplet čudnih dogodkov. Sreča neznanca, ki mu začne pripovedovati nenavadno zgodbo, ki junaka popolnoma prevzame. V psihološki družinski drami, polni suspenza, so nastopili Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Vladimir Vlaškalić, glavno vlogo pa je zasedel pianist in harmonikar Dejan Berden. Po enaintridesetih snemalnih dnevih bo ekipa te dni končala delo v Ljubljani.


Vsi proti vsem


Na snemanje četrtega celovečernega igranega filma se v teh dneh pripravlja režiser Andrej Košak. Po njegovih besedah je film Vsi proti vsem politična drama z elementi trilerja, ki govori o slovenski politiki, volilnih prevarah in padcu moralnih vrednot ter je filmski odgovor na Cankarjevo dramo Kralj na Betajnovi z junaki današnjega časa. Glavni protagonist oziroma antijunak je korumpiran župan Franta, ki se v predvolilnem boju speča s kriminalcem Fleischmannom, ta pa poskrbi, da županovega protikandidata pokoplje škandal, ki se konča s samomorom. Primer preiskuje kriminalist Berginc s pomočjo vpletenega fotografa. Župan in z njim njegova družina ter ljubica se ujamejo v začarani krog zarote, ki vodi v neizbežno katastrofo.

V glavnih vlogah bodo nastopili Vlado Novak, Silva Čušin, Valter Dragan, Pero Musevski, Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc Bagola ter dva makedonska igralca, Blagoj Veselinov in Milan Točinovski. Prva klapa bo padla 15. septembra v studiu Viba filma, sicer pa se zgodba odvija v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami.

Komentarji: