Žirijo beneškega filmskega festivala bo vodil Sam Mendes

Žirijo, ki bo odločala o dobitnikih beneških levov, bo vodil režiser Lepote po ameriško in zadnjih dveh filmov o Jamesu Bondu.

Objavljeno
28. april 2016 15.07
Film Bond Sam Mendes
V. U., STA
V. U., STA
Ameriški režiser Sam Mendes bo predsedoval mednarodni žiriji 73. beneškega filmskega festivala, so naznanili organizatorji. Mendes, ki med drugimi uspešnicami podpisuje bondijadi Skyfall in Spectre, je dejal, da bo z veseljem prevzel vodstvo žirije najstarejšega filmskega festivala na svetu, ki bo letos potekal od 31. avgusta do 10. septembra.

»V čast mi je. Vselej sem čutil močno povezavo z Benetkami. Kot študent sem leta 1984 tri mesece delal za tamkajšnjo izpostavo Peggy Guggenheim Collection, moj najlepši spomin s filmskega festivala pa je predstavitev filma Pot v pogubo v Benetkah leta 2002,« se je spomnil 50-letni Mendes.

Direktor festivala Alberto Barbera je povedal, da režiserjeve filmske in odrske produkcije uspejo prepričati tako najzahtevnejše kritike kot tudi širše občinstvo ter presegajo geografske in kulturne meje. Mendes je leta 2000 osvojil oskarja za režijo s svojim celovečernim prvencem Lepota po ameriško.

Režiser bo na festivalu predsedoval mednarodni žiriji, ki med drugim odloča o dobitniku zlatega leva za najboljši film in dobitniku srebrnega leva za režijo.

Lani je na festivalu zlatega leva pobral venezuelski film Desde alla režiserja Lorenza Vigasa, srebrnega leva pa je prejel argentinski režiser Pablo Trapero za film El Clan.