Nagrajenci 14. festivala Animateka

Veliko nagrado mednarodne žirije prejme Blažena naključna smrt romunskega režiserja Sergiuja Negulicija.

Objavljeno
09. december 2017 21.56
Nikita Diakur - Ogledalo
Ka. M.
Ka. M.

Znani so nagrajenci festivala mednarodnega animiranega filma Animateka, ki med 4. in 10. decembrom poteka v ljubljanskem Kinodvoru.

Veliko nagrado mednarodne žirije prejme film Blažena naključna smrt romunskega režiserja Sergiuja Negulicija. Film, ki po mnenju žirije prinaša »sporočilo o življenju kot arbitrarnem potovanju, ki ga prekinjajo nepričakovani trenutki«, v ospredje postavi mladeniča, ki se odpravi po sledeh svoje naključne najdbe – 70 let starega ljubezenskega pisma.

Animirani film Celica slovenskega režiserja Dušana Kastelica je zgodba o drugačnem dečku, o dečku, radovednejšem in živahnejšem od drugih, ki je navdušil občinstvo in je dobitnik nagrade :D'SAF!.

Dobitnik nagrade Mladi talent, nagrade Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, za katero so se potegovali filmi iz tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope, je film Ooze švicarskega študenta Kiliana Vilima.

Nagrado otroške žirije Slon pa prejme film Ježeva hiša hrvaške režiserke Eve Cvijanović, ki je navdih našla v poznani hrvaški bajki.

Posebne omembe žirantov

Tako ali drugače se je članov žirije dotaknilo še šest filmov. Žirantka Caroline Sury je posebej omenila film Pomiritev estonskega ustvarjalca Üla Pikkova, žiranta Jairja Salvadorja Alvareza pa je navdušil prikaz zahtevnih čustvenih odnosov in človeške nezmožnosti empatije v filmu XOXO – objemi in poljubi Poljakinje Wiole Sowa. Medtem ko je žirant Ra Heidmets izpostavil delo Na kratko Švicarja Fabia Friedlija, je Igor Kovaljov pohvalil film Debi poljske režiserke Katarzyne Kijek. Zgodba o lisjaku Manivaldu Chintisa Lundgrena je očarala Roberta Loebla, študentska žirija pa je izpostavila film Sog Nemca Jonatana Schwenka, ki, kot so zapisali, kvalitetno združuje različne tehnike – 3D in stop-motion animacije ter videa.