Album tedna: Dan D, DNA D

Na novem albumu so dobesedno dali na plan svoje gensko bistvo. 
Objavljeno
09. april 2015 13.30
mpi dan d
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
DNA D
ZKP RTV Slovenija, 2015

Po izjemno uspešnem albumu Ure letenja za ekstravagantne ptice, ki ga je skupina Dan D izdala davnega leta 2009 in je zasedbo uvrstil v prvo ligo slovenskega rocka, je prvega aprila izšel nov studijski album z naslovom DNA D. Ker bodo prvega novembra predstavili še neko, za zdaj še neznano pojavnost skupine dan D, so na dvojnem ovitku pustili prostor še za jesenski album. 

Od albuma Ure letenja za ekstravagantne ptice so se Dan D pojavili v dveh, diametralno nasprotnih pojavnih oblikah. Najprej v razkošni različici Dan 202 cedeja in devedeja, s posnetkom izjemnega koncerta s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v ljubljanskih Križankah. In ker si Dan D radi sami postavljajo ovire in izzive, so se lotili projekta Tiho, ko so povsem predrugačili svoje pesmi in jih v akustičnih različicah na nenavadnih inštrumentih uspešno predstavili po celi Sloveniji, tudi s turnejo po gradovih. Ob tem pa so najprej izdali kaseto Poleno, ki so jo prodajali tudi v polenih, ter kasneje še običajen živi album Tiho.

Po vsej tej drugačnosti, ki jim je odprla gotovo številna koncertna prizorišča, kjer prej še niso nastopili, so Tomislav Jovanovič – Tokac (glas, kitara, Dušan Obradinovič – Obra (bobni), Marko Turk – Tučo (kitara), Nikola Sekulovič (bas kitara) in Boštjan Grubar (klaviature) naredili korak nazaj in se vrnili s svojem ostrem punkoidnem rock'n'rollu. Mogoče k svojim koreninam? Dan D, ki so se aranžersko že skorjada približali možnosti nastopanja po avlah domov starejših občanov, se tokrat predstavljajo mladostno vitalni. Kot da bi se vsi povsem najstniško zaljubili v ... rock'n'roll. 

Nov studijski album skupine Dan D po šestih letih prinaša poleg tršega zvoka, tudi strupeno iskrena besedila, ki niso preračunano radijsko prijazna, na ovitku pa je razkrit tudi genetske zapise članov skupine, ki so jih opravili na ljubljanskem Inštituta za DNK analize.

Album je hiter, saj so ga tudi hitro posneli. Očitno odlično uigrani so se lotili snemanja novih pesmi prvi teden decembra lani. Ker pa so album z desetimi skladbami posneli v treh dneh, so imeli še nekaj časa in so se odločili ter spontano posneli še en album. Kako zveni je še skrivnost, ki pa jo bodo razkrili prvega novembra letos. Poleg cede različice so album izdali v omejeni nakladi izdali tudi na usb ključu. Album DNA D je zapakiran skorajda v sterilno belem laboratorijskem ovitku, ki je popolno nasprotje preznojenega rock'n'rolla in kančka skaja, ki ga vsebuje. Za ovitek je kriv Ajax. 

Album obsega deset pesmi in še eno, izid pa so napovedali s singlom Kozlam, ki je drugačna različica pesmi Čuti se kot konec sveta z albuma Tiho. Z njega so predelali tudi pesem Rekli so, iz katere je nastal Kurbin sin. V dodatku pa so končno oddali posvetilo skupini Niet s skladbo Lep dan za smrt, v katero so vpletli še presenečenje.

Dan D znajo še vedno presenetiti in to so naredili tudi na novem albumu.

Pesmi na albumu:
1. Kozlam
2. Kurbin sin
3. Brat moj
4. Hlapec
5. Mama ne dovoli
6. Odrešitev
7. Ona sanja
8. Solze iz neba
9. Sonca dva
10. Zdaj gre zares