Album tedna: Drevored, Na zahod

Odličen drugi album novomeških rockerjev.

Objavljeno
07. julij 2017 15.28
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Drevored
Na zahod
Nika, 2017

Začelo se je konec sedemdesetih, ko se je na gimnaziji Novo Mesto združil nov rod glasbenih poetov. Zasedba Drevored je nastala leta 1979 in je aktivno delovala do leta 1989 na območju nekdanje skupne države. Imela je veliko koncertov, snemala je pesmi, vendar je prvenec Dekade izdala šele pred sedmimi leti, ko se je reaktivirala. Po razprodanem prvencu zasedba nadaljuje svojo zgodbo s tehtnim albumom Na zahod. Posvetili so ga vsem, ki so se in se še odpravljajo v Združene države Amerike, da bi uresničili svoje sanje o uspehu.

Drevored so pevec in kitarist Dušan Prosinečki, ustanovni član, vodja projekta in avtor večine pesmi, baskitarist Andrej Zupančič, kitarist Tomaž Zorko Zore in bobnar Alen Tibljaš. Na albumu Na zahod je 11 skladb - zgodb, o iskanju boljšega v tujini, kjer morda tega sploh ni. Večnost zgodb o iskanju boljšega na tujem je tako rdeča nit tega, po tej plati konceptualnega albuma. Zasedba se loteva tematike, ki se občasno sicer pojavi v domači popularni glasbi, vendar je tu celovito zaokrožena. Glasbeno pa je album preplet rocka, folka, countryja s pridihom bluesa, odmevom filmske glasbe in gospela, ki se mu skupina pokloni s skladbo Amerika, na kateri gostujejo člani gospelskega pevskega zbora iz New Yorka.

Plošča je bila posneta v studiju RSL v Novem mestu. Pri albumu sta kot producenta sodelovala Tomaž Maras Mot in z grammyjem nagrajeni Mike Poole, mastering pa je opravil Vlado Meller.

Album Na zahod je eden naših najbolj simpatičnih odmevov na glasbo zasedb kot so Crosby, Stills, Nash and Youg, The Eagles, The Byrds in Buffalo Springfield. Domače primerjave pa bi bile z Avtomobili in Hišo ter mogoče someščani Društvom mrtvih pesnikov.