Album tedna: Laibach, Also Sprach Zarathustra

Nov album domače skupine je zvočni zapis, ki je bil narejen za predstavo Tako je govoril Zaratustra.

Objavljeno
19. julij 2017 17.24
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Laibach
Also Sprach Zarathustra
Mute, 2017

Laibach strumno korakajo naprej. Nedavno so izdali nov album, na katerem je glasba, ki so jo člani napisali in izvajali v glasbeno-filozofski gledališki predstavi režiserja Matjaž Bergerja Tako je govoril Zaratustra. V tej predstavi novomeškega Anton Podbevšek teatra, ki je imela premiero marca lani, je režiser povzel Zaratustrovo pot po motivih nemškega filozof Friedricha Nietzscheja. Album Also Sprach Zarathustra je zelo laibachovski in so ga kritiki že začeli močno hvaliti.

Na albumu je 12 novih skladb, tako da Laibach očitno nadaljujejo pot, ki so jo zastavili na v celoti avtorskem albumu Spectre (2014), ki je močno odmeval oziroma žvižgal po svetu. Morebiti je bilo pričakovano, da bodo Spectre nadgradili s podobnim albumom, vendar so Laibach, kot že velikokrat prej, naredili korak v stran.

Tokratni album vsebuje predvsem veliko atmosfrične glasbe, ki je bila očitno podrejena dogajanju na odru, kar pa ni moteče. Kajti Laibach so tako ali tako občasno posneli kakšno skorajda povsem newageovsko meditativno glasbo, vendar v vseh odtenkih črne mavrice. To se seveda prepleta z njihovo glasbo za film in gledališče ter multimedijske dogodke.

Nekaj skladb je instrumentalnih, nekaj pa petih oziroma deklamiranih v nemščini. Album pa so napovedali z videosinglom sanjavo optimistične in sončne skladbe Vor Sonnen-Aufgang, ki ga ustvaril nemški vizualni umetnik Michael Saup. Opazno je, da so tokrat Laibach delali veliko bolj na sami atmosferi, kot na nasilni ritmiki, tako da so zvoki bolj, skorajda eterično, nizani en na drugega in le redko skupaj zbiti z debelimi kovinskimi zakovicami.

Laibach bodo s evropsko turnejo s programom Also Sprach Zarathustra začeli 4. novembra v klubu A 38 na ladji na Donavi v Budimpešti in končali v Parizu. Še prej pa bodo imeli festivalske nastope s programom Sound of Music. Ljubljanski promocijski koncert Also Sprach Zarathustra pa napovedujejo za pomlad naslednje leto.

Laibach so na Also Sprach Zarathustra povsem zvesti sebi in so zvočno v precejšnji meri naredili skoraj celoten krog do svojega prvotnega zvoka, ki je temeljil na ustvarjanju zvočnih pokrajin, ko prvotna zasedba skupine Laibach še ni bila obremenjena s tehnično-glasbeno navlako. Tokrat pa tako temačnost ustvarijo izborni glasbeniki, ki trenutno delujejo pod imenom Laibach.