Album tedna: Različni izvajalci, Klubski maraton 2017

Pregledna kompilacija letošnje parade prihajajočih zasedb in glasbenih nenavadnosti.

Objavljeno
06. oktober 2017 15.45
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Različni izvajalci
Klubski maraton 2017
ZaRŠ, 2017

Če je svojčas Novi rock polnil za večer ali dva ljubljanske Križanke, je sedaj Klubski maraton Radia Študent tista parada novega zvoka domače godbe, ki prihaja. Trma tako organizatorjev teh koncertov, kot Radia Študent in seveda glasbenikov je pohvalna, kajti vsaj nekateri od teh zasedb in glasbenikov bodo šli naprej in ustvarjali glasbene pejsaže domače drugačnosti. Glavno poslanstvo Klubskega maratona je namreč pronicljivo izpostavljanje še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev ter ključna prva medijska in infrastrukturna podpora njihovim ustvarjlanim podvigom ter potencialom za nadaljnji glasbeni razvoj. Skladbe na kompilaciji Klubski maraton 2017 so bile posnete in zmiksane v studiu Radia Študent. Zasedbe se predstavljajo na klubskih koncertih po Sloveniji še do 3. novembra, ko bo v Menzi pri koritu na Metelkovi v Ljubljani finale grande z vsemi nastopajočimi.

Slovensko-nemški trio 7AM je punkoidna lo-fi zasedba v postavi Smodi (bobni), Anabel (baskitara, vokal) in Mico (kitara, vokal). Bine je mozirski slavček elektroakustike in terenskih posnetkov, Styröfoam pa zanimiv dvojec brez meja iz Ljubljane v postavi Jan Kopač (vokal, kitara, matrica) in Jaka Snoj (kitara). Lynch so ljubljanski kitarski težkokategorniki v postavi Jan Ovnik (vokal, kitara), Nik Drozg (kitara), Lovrenc Rogelj (baskitara) in Nik Jurak (bobni).

Gotovo je najbolj nenavadna in največja zasedba na letošnjem maratonu afrobeat skupina iz Vrtojbe Nesesari Kakalulu, saj ima kar devetčlansko inštrumentalno zasedbo (Urban Kušar - bobni, Rok Černic - električna kitara, Vasja Kavčič - akustična kitara, Martin Gerbec - tolkala, Žiga Ipavec - tolkala, Gal Furlan - jambe in timbale, Timi Vremec - bas kitara, Jure Sulič - pozavna, Matej M. Podobnik - trobenta) in osemčlanski ženski zbor. SsmKOSK pa je naziv za zvočnega radikalneža Blaža Božiča iz Bežigrada.

Album Klubski maraton 2017 ni le povzetek domače glasbene sedanjosti, temveč tudi napoved prihodnosti domače glasbe bolj alternativnih odtenkov.