Album tedna: The Who, Tommy - Live At The Royal Albert Hall

Posnetek izvedbe te znamenite rock opere, ki jo je zasedba prvič izvedla v živo v celoti.

Objavljeno
01. december 2017 12.52
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
The Who
Tommy - Live At The Royal Albert Hall
Eagle Rock Entertainment/Universal, 2017

Nekako velja, da je britanska zasedba Nirvana prva posnela rock opero, in sicer The Story of Simon Simopath leta 1967. Rock opera je v bistvu album s konceptom, kjer posamezne pesmi podajo celovito in zaokroženo zgodbo. Praviloma niso namenjene, da bi se igrale na odru kot predstave ali na filmu, čeprav so nekatere tudi tako zaživele.

Ena takih je tudi prva rock opera Tommy britanske skupine The Who iz leta 1969. Čeprav to ni bila prva rock opera nasplošno, je pa bila gotovo najbolj odmevna in postala vzorec za tako početje. Leta 1973 so posneli še eno rock opero Quadrophenia, o mladeniču, ki v sebi nosi štiri osebnosti (člane skupine The Who) in je kasneje tudi končala na filmu, vendar ne kot rock opera, temveč kot mladinska glasbena drama.

Čez čas je Tommy, zgodba o slepem superzvezdniku, ki vrhunsko igra fliper, postal vzorčen primerek rock opere. Dvojni album Tommy je bil tudi njihov četrti studijski album. Tommy simbolizira usodo rockovskega zvezdnika in vse kar pride zraven. Leta 1972 je seatlleška operna hiša postavila na oder orkestrsko različico, leta 1975 bil posnet odmeven film Kena Russlla, v katerem so igrali tudi člani zasedbe poleg Ann-Margret, Eltona Johna, Erica Claptona, Jacka Nicholsona, Arthurja Browna in fantastične Tine Turner, leta 1992 pa je Tommy postal še broadwayski muzikal.

Rock opero Tommy je posnela skupina The Who v zasedbi Roger Daltrey, glas, orglice; Pete Townshend, glas, kitare, klaviature, John Entwistle, baskitara, francoski rog, glas, in Keith Moon, bobni. Ker sta slednja že pokojna, sta tako The Who le še Daltrey in Townsend, ob dodanih glasbenikih, kot sta bobnar Zak Starkey, sicer sin Ringa Starra, pa kitarist Simon Townshend, mlajši Petov brat, ter baskitarist Jon Button in klaviaturisti John Corey, Loren Gold in Frank Simes.

To je tudi zasedba, ki je to rock opero prvič v živo izvedla v celoti in kot uvodoma pove Daltrey: »Tisti, ki se pričakovali akustiko, boste prekleto razočarani. Čeprav gre tu za dobrodelnost, bi potrebovali vsaj tri tedne, da bi to zvadili in s tem ne bi nič zaslužili. Zato bomo usekali zelo naglas.« Kar občinstvo s smehom in aplavzom.

Ta koncert je bil tudi stoti po vrsti, ki jih glasbeniki prirejajo v korist sklada, ki pomaga najstnikom obolelim z rakom. The Who izvedejo svojo skoraj pol stoletja staro rock opero na polno, ostro in precej nespolirano. Tako je na prvem cedeju celoten Tommy, vseh 24 pesmi. Na drugem cedeju pa so dodali še sedem svojih uspešnic. Skupina je z Tommyjem opravila kar nekaj turnej v letih 1969, 1989 in 2002, vendar so tokrat prvič zaigrali prav vse pesmi s studijskega albuma, tudi redkost s četrte strani dvojnega vinilnega albuma Welcome.

Album Tommy - Live At The Royal Albert Hall skupine The Who še vedno po vseh teh letih deluje smisleno, težko je sicer zapisati, da sveže, vsekakor pa vam bodo številne zapletene zvočne strukture, ki jih je predvsem Townsend uporabil pri skladanju, znane, kajti to je še vedno eden najbolj vplivnih rockovskih albumov.