Album tedna: Vasko Atanasovski Trio, The Scissors

Tretji album atraktivnega tria izvrstnih glasbenikov.

Objavljeno
19. maj 2016 11.53
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Vasko Atanasovski Trio
The Scissors
Celinka, 2016

Čeprav se trio imenuje po izvrstnem inštrumentalistu, saksofonistu in flavtistu, ki v tem triu tudi piše pesmi in poje, je to trojec enakopravnih in enakovrednih glasbenikov, mojstrov svojih inštrumentov. Vasko Atanasovski ostaja atraktiven inštrumentalist, ki v triu nadgrajuje svoje avtorsko glasbo z duhovitimi in pronicljivimi besedili in povsem zadovoljivim vokalom. Sicer sodeluje z zelo različnimi glasbeniki, vendar je to njegova domicilna zasedba.

Izvrstno se ujema z odličnim kitaristom za vse sloge Dejanom Lapanjo ter enim najbolj eksplozivnih in diverzificiranih tolkalistov pri nas Marjanom Stanićem. Zasedba je doslej izdala dva izvrstna albuma Feel in Come to Me. Tretji The Scissors (Škarje) jima povsem enakopravno in enakovredno stoji ob boku. Mogoče so album poimenovali Škarje tudi zato, ker je Stanić znan po tem, da igra tudi na škarje, ali pa so mogoče simbolično prerezali popkovino od etno pop jazza in se odpravili v nekoliko bolj trde etno rock zvoke ali kaj podobnega.

Predalčkati njihovo glasbo je skorajda brezpredmetno početje. Dejstvo je, da so to trije izjemni glasbeniki, ki tako studijsko kot tudi v živih nastopih kar žarijo svojo glasbo, kar občinstvo srka z ušesi. Tako prepričljiv je tudi njihov tretji studijski izdelek, ki bo gotovo vzbudil pozornost ne le pri nas, temveč tudi v tujini. Vasko Atanasovski Trio namreč počasi in postopoma gradi tudi mednarodno kariero. Doslej je imel številna gostovanja na Hrvaškem in v Srbiji, nastopil je tudi v Londonu, Nemčiji in imel celo dve turneji po Kitajski ter daljšo turnejo po Argentini.

Ti glasbeniki so gotovo eden atraktivnejših domačih glasbenih izvoznih artiklov, ki si zasluži vse spodbude ministra za gospodarstvo, ki so sicer na voljo domačim izvozno usmerjenim podjetnikom.

In kot sem svojčas že zapisal: Vasko Atanasovski Trio je fantastičen! Slišati bi jih moral ves svet. Takšen je tudi album The Scissors, slišati bi ga moral ves svet!