Baba Zula: Derin Derin

Nov album turških alter rock retro etno psihedelikov očara s pisanostjo zvokov.
Fotografija: Baba Zula so psihedelična transcendenca turškega rocka. Foto Emir Sivaci
Odpri galerijo
Baba Zula so psihedelična transcendenca turškega rocka. Foto Emir Sivaci

Baba Zula
Derin Derin
Glitterbeat, 2019
Ovitek albuma Derin Derin. Foto Arhiv Založbe
Ovitek albuma Derin Derin. Foto Arhiv Založbe

Ljubljanska založba svetovalskih razsežnosti, je nedavno izdala nov album Derin Derin​ kultne zasedbe istanbulskih posebnežev, ki je nastala leta 1996. Njihova glasba je zanimiva enolončnica polna različnih sestavin ter nenavadnih začimb. Tukaj seveda lahko lajnamo tisto večno o istanbulski umetnosti, kjer se srečata Vzhod in Zahod, Sever in Jug, ker se tudi tokrat izkaže za resnično.
 
Iz godbe zasede Baba Zula zveni tradicionalna turška glasba iz predprejšnjega stoletja, premešana s povsem svojevrstnimi pogledi na psihedelijo, pionirsko elektroniko, ki je razla v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja po nemških industrijskih mestih. Tukaj bi zlahka še dodali kakšne odmeve Franka Zappe in Ali Farka Toureja ter še kopico zvočnosti, ki so nam bolj ali manj neznane.
 
Trenutno sta v zasedbi Baba Zula ustanovna člana Levent Akman (žlice, tolkala, naprave, igrače) in Murat Ertel (električni saz, reazlični strunski inštrumenti, glas, oscilatorji, teremin) in Periklis Tsoukalas (elektični ud) ter tolkalist Ümit Adakale. Zasebna očarljiva gradi zvočne krajine, ki bi jih brez večjih zadržkov lahko tudi zbasali v kak Tarantinov vestern. Pri nas so že nastopili na leta 2007 nastopili v Kopru in leta 2016 na Okarini na Bledu. Naslednje leto pa bodo 30. januarja prvič nastopili v Ljubljani v Kinu Šiška, kjer bodo predstavili svoj nov studijski izdelek. Ertel pa je tudi član trenutne zasedbe Dirtmusic Chrisa Eckmana, šefa založbe Glitterbeat.
 
Album Derin Derin je predstavnik vzorčnega stalno spreminjajočega se zvoka skupine Baba Zula.



Komentarji: