Bleščeč sklep festivalskega poletja

Ljubljana Festival: Za konec Concertgebouw, Slovenska filharmonija z maestrom Letonjo in Pandurjev Faust
Fotografija: Novinarska konferenca Festivala Ljubljana 03.septembra 2018 [Festival Ljubljana,kultura,festivali] Foto Blaž Samec/delo
Odpri galerijo
Novinarska konferenca Festivala Ljubljana 03.septembra 2018 [Festival Ljubljana,kultura,festivali] Foto Blaž Samec/delo

O zadnjih akordih 66. Ljubljana Festivala je zlahka mogoče reči, da so veličastni: formalni sklep je bil sinočnji koncert Kraljevega orkestra Concertgebouw z dirigentom Manfredom Honeckom­ in sopranistko Anett Fritsch, sledijo koncertni večer Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Marka Letonje v četrtek, vizualno-glasbeni spektakel zasedbe Laibach s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova v petek in uprizoritev Goethejevega Fausta ­Tomaža Pandurja v SNG Drama Ljubljana prihodnji ponedeljek.

Na sklepnem koncertu je amsterdamski Concertgebouw, ki velja za enega izmed najboljših svetovnih orkestrov, nastopil z avstrijskim dirigentom zato, ker se je poleti razšel z doslejšnjim šefom dirigentom Danielejem Gattijem, osramočenega maestra je odneslo neodobravanje orkestra zaradi njegovega neprimernega vedenja do solistk.

Na koncertnem večeru Orkestra Slovenske filharmonije v Cankarjevem domu bodo postavljena v ospredje dela skladateljev, ki so pomembno zaznamovali glasbeno zakladnico 19. in 20. stoletja. Na sporedu bodo reprezentativna dela Richarda Straussa, madžarskega avantgardista Györgyja Ligetija in Hectorja Berlioza, simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra, Atmosfere (obe deli je Stanley Kubrick uporabil v filmu Odiseja 2001: Odiseja v vesolju) in Fantastična simfonija, ki jo je Berlioz podnaslovil Epizoda iz umetnikovega življenja.

Orkester Slovenske filharmonije, ki se ponosno postavlja ob bok najstarejšim orkestrom, je potrdil svojo odličnost na številnih mednarodnih gostovanjih. Nastopil bo pod taktirko nekdanjega umetniškega vodje Marka Letonje, zdajšnjega šefa dirigenta Filharmoničnega orkestra v Strassbourgu, ki z začetkom te sezone prevzema tudi položaj šefa dirigenta in umetniškega vodje Bremenskih filharmonikov.

Letonja je pred koncertom spomnil, da je z Orkestrom SF debitiral leta 1987, med letoma 1991 in 2003 pa je bil šef dirigent orkestra.

Klemen Hvala, umetniški vodja Komornega orkestra SF, je na predstavitvi večera povedal, da je bil eden izmed vzgibov za povabilo Letonji letošnja 70-letnica delovanja Filharmonije. Dodal je, da bodo s tem koncertom »nekoliko bolj pompozno, drzno, smelo uvedli novo koncertno sezono, ki se običajno začne šele konec ­septembra«.

Skupina Laibach, za katero so po besedah Janija Novaka poseben izziv nastopi s simfoničnimi orkestri, tokrat sodeluje z enim izmed večjih orkestrov v Ukrajini,­ ki je poznan daleč prek njenih meja, Filharmoničnim orkestrom iz Lvova pod taktirko flamskega dirigenta Filipa Rathéja.

Zasedba je na pobudo Inštituta Adama ­Mickiewicza v okviru mednarodnega kulturnega programa ­Polska 100, ki spremlja 100. obletnico poljske neodvisnosti, pripravila edinstveno interpretacijo Simfonije­ št. 3 poljskega skladatelja Andrzeja Panufnika, imenovane tudi Sinfonia Sacra. Slovi kot eno izmed najbolj dostopnih in priljubljenih skladateljevih del ter temelji na prvi znani poljski himni, Bogorodici.

Na sporedu koncerta v Križankah bo še orkestralna predelava njihove avtorske glasbe za predstavo Tako je govoril Zaratustra novomeškega Anton Podbevšek Teatra v režiji Matjaža Bergerja.

Na Ljubljana Festival se bo prihodnji ponedeljek po uspešnih gostovanjih in razprodanih predstavah na Kitajskem, v Mehiki, Južni Koreji, Kolumbiji, Španiji in drugod po svetu vrnil Goethejev Faust v režiji pokojnega Tomaža Pandurja, premierno izveden v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in 63. Ljubljana Festivala. Z več kot šestdesetimi ponovitvami in najmanj 30.000 gledalci je Pandurjev Faust ena izmed najuspešnejših slovenskih gledaliških uprizoritev vseh časov.
 

Deset tednov za 3,1 milijona evrov

Direktor in umetniški vodja Darko Brlek je predstavitvi zadnjih koncertov razgrnil prve podatke o letošnji izdaji festivala, ki se je v impresivnem spektakelskem zamahu začel s svetovno premiero predstave Sfera Mundi v izvedbi katalonske gledališke skupine La Fura dels Baus. Ni odveč ponoviti, da si je zgodbo o Magellanovem potovanju režiser Carlus Padrissa zamislil po meri Kongresnega trga.

Več kot 73 festivalskih prireditev, za katere je poskrbelo več kot 4000 umetnikov iz več kot 30 ­držav, si je ogledalo več kot 60.000 domačih in tujih obiskovalcev.
Okvirne številke kažejo, da je proračun za program prireditev 66. Ljubljana Festivala znašal 3,1 ­milijona evrov, od tega je 2 milijona prispevala Mestna občina Ljubljana, ocena prilivov sponzorjev in donatorjev je 880.000 evrov, ocena inkasa od prodanih vstopnic (s ­koproducenti) pa 700.000 evrov.

Komentarji: