Borghesia - Proti kapitulaciji  

Močan album kultne zasedbe.

Objavljeno
26. oktober 2018 15.00
Posodobljeno
26. oktober 2018 15.19
Borghesia
FOTO: Jože Suhadolnik
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
image
Borghesia, ovitek albuma Proti kapitulaciji
FOTO: založba
Borghesia

Proti kapitulaciji
Moonlee Records, 2018
 
Zasedba Borghesia ima svoje korenine v kultni alternativni glasbeni sceni osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po občasnem usihanju delovanja, se je pred tremi leti prenovljena vrnila z močnim albumom And Man Created God. Svoj glasbeni aktivizem so nadgradili z zgodovinskim preskokom. Nov album Proti kapitulaciji je vzorčen primer retrofuturizma, kajti na njem se sreča zvok sodobne electrorock zasedbe z besedili Srečka Kosovela.
 
Kruto poetično.
Pesmi mladeniča, ki je umrl zgolj 22-leten, so Borghesia odeli v alternativno elektronsko-industrijsko-plesno-rockovske zvočne krajine. Skupaj pa vse skupaj deluje presenetljivo celovito, kajti njegove jezne besede so aktualne, kot že dolgo ne. Evropa umira in pri tem nam ne gre na smeh.
 
Album Proti kapitulaciji je nedavno izšel pri slovenski založbi Moonlee Records v cede formatu, v digitalni obliki na vseh streaming platformah ter na Bandcampu kot brezplačen dolpoteg. Decembra pa še kot dvojni vinilna album.
 
Na novem albumu je Borghesia uglasbila Kosovelovih 12 pesmi in odlično zajela tesnobni duh časa, ko so nastale pesmi. Tehnološka podreditev človeka in kulture se je v njegovem delu odražala tako vsebinsko kot vizualna. Nekaj podobnega bi se dalo trditi tudi za delovanje zasedbe Borghesia, tako da lahko sklepamo, da so si bili Kosovel in Borghesia usojeni.
 
Album je posnel, produciral, miksal in masteriziral Aldo Ivančič, Borghesia pa so tokrat še vokalisti Dario Seraval, Ivo Poderžaj in Irena Tomažin Zagoričnik, vokalistka in basistka Jelena Rusjan ter kitarista Sašo Benko in Andraž Mazi. Vizualno podobo albuma je ustvaril umetnik Matej Stupica, za vizualno nadgradnjo koncertnih nastopov pa bosta poskrbela Boštjan Čadež in Lina Rica.
 
Promocijska koncerta ob izidu nove plošče bosta 30. oktobra ob 21. uri v Prešernovem gledališču v Kranju in 2. novembra ob 20. uri v ljubljanski Stari mestni elektrarni.
 
Proti kapitulaciji je eden bolj močnih izdelkov letošnje domače glasbene produkcije.

Pesmi na albumu:
 
1. Odprite muzeje
2. Kons
3. Na piramidi     
4. Ljubljana spi    
5. Razočaranje     
6. Jaz protestiram
7. Evropa umira   
8. Razočaranja I   
9. Moj črni tintnik
10. Destrukcije    
11. Rodovnik      
12. Blizu polnoči