Božični koncert pred Magistratom

Koncert danes ob 17. uri pred Mestno hišo v Ljubljani.
Fotografija: Prizor z lanskega božičnega koncerta. FOTO: Nada Žgank
Odpri galerijo
Prizor z lanskega božičnega koncerta. FOTO: Nada Žgank

Tradicionalni, letos že 15. koncert, ki ga na predvečer božiča, 24. decembra, ob 17. uri pred Magistratom prireja Staroljubljanski zavod za kulturo, bo letos pripadel ljubljanskemu Orkestru Mandolina. Pod vodstvom dirigenta Andreja Zupana in s solistko sopranistko Natašo Zupan bodo praznovanje božiča uvedli s koncertom božične in gospel glasbe.

Začetki delovanja orkestra segajo v leto 1974, ko je bila na pobudo Slavka Kokalja pod okriljem Zveze borcev NOV ustanovljena manjša mandolinistična skupina. Število članov je z leti naraščalo in danes jih šteje približno 30. V več kot štiridesetletni zgodovini orkestra se je zvrstilo pet dirigentov (Slavica Drev, Milan Kontarček, Tine Golež, Dušan Nedović in Zupan), prelomnica v njegovem delovanju je filharmonik Dušan Nedović (1993–2003), ki je v desetletju vodenja programsko in stilsko preoblikoval orkester. Prvotne partizanske in ljudske pesmi so izrinile skladbe iz zakladnice klasične glasbe, filmska glasba in zahtevnejši aranžmaji slovenskih in tujih ljudskih napevov. Od leta 2003 orkester vodi klarinetist Zupan.

Med največjimi dosežki so številna zaporedna zlata priznanja ter nagrade s srečanj tamburašev in mandolinistov, zmage na treh mednarodnih mandolinskih tekmovanjih (leta 2000 v Falkensteinu pri Frankfurtu na Majni, leta 2005 v Imotskem na Hrvaškem in ponovitev uspeha v Imotskem leta 2011) ter udeležbo na pomembnih mednarodnih mandolinskih festivalih v Bambergu (Nemčija), Logroñu (Španija), Remiremontu (Francija), Pazardžiku (Bolgarija) in drugod. Doma vsako leto pripravijo dva celovečerna koncerta z novim programom, izdali so tudi tri zgoščenke.

Komentarji: