Bruno Mars z grammyji za album, ploščo in pesem leta

Pobral je šest grammyjev, poleg omenjenih še za najboljše R&B nastop, pesem in album.

Objavljeno
29. januar 2018 08.14
AWARDS-GRAMMY/
Š. J., STA, L. Z.
Š. J., STA, L. Z.
New York – Na Havajih rojeni ameriški glasbenik Bruno Mars je sinoči v Madison Square Gardnu pobral glasbene nagrade grammy v vseh treh glavnih kategorijah – album, plošča in pesem leta. Grammyja za album in ploščo je dobil za 24K Magic, na katerem je tudi zmagovalna pesem That's What I Like.

Bruno Mars je na sinočnji podelitvi, kjer ni manjkalo niti zbadanj predsednika ZDA Donalda Trumpa, pobral šest grammyjev. Poleg omenjenih še za najboljši R&B nastop (That's What I Like), najboljšo R&B pesem (That's What I Like) ter najboljši R&B album (24K Magic).

Za najboljšo novo glasbenico je bila razglašena Kanadčanka Alessia Cara.

Prvi favorit Jay-Z, ki je prišel na podelitev z največjim številom nominacij, osmimi, pa je ostal praznih rok. Kendrick Lamar je od sedmih nominacij pobral štiri grammyje in sicer za najboljši rap nastop, najboljši rap nastop s pesmijo, najboljšo rap pesem in najboljši glasbeni video (vse za Humble), Childish Gambino pa je od petih nominacij osvojil grammyja za najboljši tradicionalni R&B nastop (Redbone).

Jay-Z ni dobil nagrade, pred podelitvijo pa je bil deležen tvita predsednika ZDA Donalda Trumpa, da naj mu nekdo pojasni, kako zelo je padla brezposelnost med temnopoltimi pod Trumpovim vodstvom. Lamar je med prejemanjem ene od nagrad potem izrekel podporo predsedniški kandidaturi Jay-Z-ja.

Trumpa je voditelj podelitve, komik televizije CBS James Corden počastil s posnetkom branja knjižne uspešnice Ogenj in bes, ki opisuje klavrno stanje Bele hiše. Odlomke iz knjige so brali slavni, med njimi celo demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Trump grammyev očitno ni spremljal, saj do konca prenosa ni bilo nobenega žaljivega tvita.

Kljub vsem novotarijam in živopisnosti prireditve pa je prisotne v polni dvorani in pred televizijskimi zasloni najbolj ganila igralka in pevka Patti LuPone z izvedbo uspešnice iz predstave Evita Don't Cry For Me Argentina. Pesem je bila namenjena kot počastitev vrnitve grammyjev iz Los Angelesa prvič po 15 letih v New York, domovino gledališke četrti Broadway.

Podelitev, polno glasbenih nastopov, je odprl Kendrick Lamar s plesalci, oblečenimi v ameriške vojaške uniforme in kasneje v rdeče, ko padajo po tleh pod streli. Pridružili so se mu Bono, Dave Chapelle in The Edge, skupina U2 je igrala pred Kipom svobode, Sting pa je dnevno politiko zbadal z izvedbo svoje uspešnice iz leta 1987 Englishman in New York, ki govori o priseljencu v ZDA.

Kesha je skupaj z v belo oblečenimi pevkami kot so Cyndi Lauper, Camila Cabello, Julia Michaels, Andra Day in Bebe Rexha izvedla svojo uspešnico Praying, ki opeva okrevanje po krizi in tokrat je bila v veliki meri namenjena žrtvam spolnega nasilja in zlorab. Ženske v belem je predstavila Janelle Monae, ki je dejala, da je čas za tiste, ki jih želijo utišati, potekel.

»Ne dogaja se le v Hollywoodu, ne dogaja se le v Washingtonu, ampak tudi v naši industriji«, je dejala Monae, prisotni pa so na spolne zlorabe in napade opozarjali tudi z nošenjem belih vrtnic.

Na žrtve nesmiselnih strelskih pokolov v ZDA pa so z izvedbo pesmi Erica Claptona Tears In Heaven opozorili Maren Morris, Eric Church in Bratje Osborne.

Grammyje v več kot 80 kategorijah so večinoma podelili že pred neposrednim televizijskim prenosom, gledalce pa sta med drugim razveselila Chris Stapelton, ki je kraljeval v country kategorijah, ter The Rolling Stones, ki so dobili grammyja za najboljši tradicionalni blues album (Blue & Lonesome).

Ed Sheeran je dobil grammyja za najboljši pop vokalni album, posmrtne grammyje pa so dobili igralka Carrie Fisher, pevec Leonard Cohen in Tom Coyne, ki je sodeloval pri albumu Bruna Marsa 24K Magic.

Svojega 19. grammyja v karieri je osvojil domačin, 91-letni Tony Bennet iz Astorie v Queensu, in sicer za najboljši tradicionalni pop album, med dobitnike po dveh grammyjev pa so se med drugim vpisali Jason Isbell, Justin Hurwitz in CeCe Winans.

Brez nagrad je ostal eden najpopularnejših svetovnih hitov vseh časov, to je Despacito, ki sta ga na podelitvi s pomočjo plesalk izvedla Luis Fonsi in Daddy Yankee.