Tista črna kitara tudi v španščini

Ariel Cubria je s svojo zasedba Vivaracha odel Kreslinovo Tisto črno kitaro v španščino in latino ritme.

Objavljeno
04. maj 2015 11.07
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
V Ljubljani živeči kubanski glasbenik Ariel Cubria, ki že leta ustvarja v Sloveniji, se je pridružil drugemu naturaliziranemu Ljubljančanu Chrisu Eckmanu, ki je prav tako priredil Kreslinovo Tisto črno kitaro. Slednji jo je odpel v angleščini s svojo skupno The Walkabouts. Ariel Cubria pa je s svojo zasedba Vivaracha odel Kreslinovo Tisto črno kitaro v španščino in latino ritme, pri snemanju pesmi in videa Esa negra guitarra pa se jim je pridružil še Vlado Kreslin, ki prispeva tudi nekaj podrobnosti o najbolj znani kitari v Sloveniji. Tisti črni kitari očeta Vlada Kresina, znamenite znamke Melodija Mengeš. Legendarna Kreslinova pesem Tista črna kitara je bila izdana leta 1988, zanjo je glasbo napisal Miro Tomassini, besedilo pa Vlado Kreslin.

Ariel Cubria je poklicni kubanski kitarist, kantavtor in aranžer, ki je v četrtstoletni karieri deloval na Kubi, v Španiji, ZDA, Portugalskem, Franciji, Argentini in sedaj v Sloveniji, kjer je deloval tako v Havani kot New Yorku, Londonu, Buenos Airesu, Lizboni, Oportu, Nici in sedaj v Ljubljani. Deluje v številnih slovenskih in mednarodnih zasedbah, skupina Vivaracha je pa je sedaj tista, v kateri je vodja zasedbe. V svojem ustvarjanju in izvajanju prepleta različne glasbene stile od jazza, popa, rocka do bolera in seveda vseh odtenkov kubanske glasbe.

Ariel Cubria in Vlado Kreslin
Foto Jure Matoz

Študiral je klasično kitaro in glasbeno teorijo na konzervatoriju Adolfo Guzman in konzervatoriju Felix Varela v Havani, od leta 2011 pa živi in dela v Ljubljani, kjer je ustanovil dve glasbeni zasedbi: Latintent (latin jazz) in Vivaracha (afrokubanska glasba), s katerima je zelo aktiven na slovenski glasbeni sceni, kot tudi z jazz triom Cubria Trio. S slovenskim skladateljem in violinistom Vladom Batisto je sodeloval, kot solist simfoničnega orkestra, ko so posneli Batistovo glasbo za dokumentarni film Lipica režiserke Maje Kirar ter glasbo za dokumentarni film Batana režiserja Jadrana Sterleta v produkciji RTV Slovenija. Cubria sodeluje pa tudi z Andražem Poličem, Tinkaro Kovač, Juretom Torijem, Andrejko Možina, hrvaško latino zasedbo Cubismo in mnogimi drugimi.

Poklicni glasbenik je postal kmalu po tem, ko je leta 1988 prvič predstavil svojo avtorsko glasbo na Festivalu mladih kantavtorjev v Havani. Vse od tedaj Ariel Cubria vodi lastne projekte in vzporedno sodeluje pri projektih drugih glasbenikov. Na Kubi je sodeloval s številnimi vodilnimi glasbeniki, kot so: Fernando Alvarez, Pio Leyva, Omara Portuondo, Ana Martin, Frank Delgado, jazz zasedba Perspectiva, Yasek Manzano, Javier Salva in drugi.