Danes mineva sto let od rojstva Johna Cagea

Danes bi avantgardni skladatelj, teoretik, pesnik in likovni ustvarjalec praznoval 100 let.

Objavljeno
05. september 2012 19.37
STA
STA
Obletnice skladatelja, teoretika, pesnika in likovnega ustvarjalca Johna Cagea (1912-1992) se bodo spomnili v ljubljanski Moderni galeriji, kjer bo v sklopu jubilejnega, 60. festivala Ljubljana od poldneva do polnoči potekal dogodek Sono Mobile Calder in Cage s pianistko Nino Prešiček.

Prešičkova bo v prostorih Moderne galerije v sodelovanju s scenografom Petrom Ličnom ter videastom Nevenom Kordo poskrbela za edinstveno glasbeno-vizualno izkušnjo. Poleg Cagea so ustvarjalci pod drobnogled vzeli še enega velikana ameriške avantgarde, kiparja Alexandra Calderja, piše STA.

Projekt Sono Mobile povezuje zvok Cageove kompozicije za dokumentarni film o Calderju in podobo Calderjevih mobilov. »Dvanajsturni laboratorij v Moderni galeriji bo združeval izkušnjo zvoka in forme v prostoru, ne glede na stvarno lokacijo posameznega elementa, in bo poizkušal neobremenjeno s stvarnostjo izkušnje preseči izrazno moč posameznega dela celote in izhodiščnega dokumentarnega zapisa,« so zapisali v festivalski knjižici.

Cage se je rodil leta 1912 v Los Angelesu. Njegov pionirski in neprecenljiv prispevek k razvijanju tolkal in tolkalne glasbe ga uvršča med vodilne skladatelje za tolkala. Njegov učitelj je bil pionir atonalne in serialne glasbe Arnold Schönberg.

Med Cageova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952. Kompozicija ima tri stavke, v katerih ni nobenega namerno ustvarjenega zvoka. Medtem ko poslušalci v dvorani sedijo v tišini, izvajalec ali izvajalci pa gledajo metronom in obračajo strani partiture, glasbo pravzaprav ustvarjajo naključni zvoki.

Kot piše v Enciklopediji glasbe, je Cage znan tudi kot pionir prepariranega klavirja. Ko so med klavirske strune položeni raznoliki predmeti, se ta spremeni v tolkalni orkester. »Ne razumem, zakaj se ljudje bojijo novih zamisli. Jaz se bojim starih,« je nekoč dejal Cage.

Glasbeniku se bo z vrsto uličnih nastopov po Ljubljani poklonila tudi skupina Slovenski tolkalni projekt (SToP). Tolkalci bodo glasbeni pohod po prestolnici začeli v Univerzitetnem kliničnem centru, nadaljevali po središču mesta, se povzpeli na Ljubljanski grad, nato pa obiskali še izbrane trgovske centre.