Deloskop izpostavlja: Filharmonični festival baročne glasbe

Ljubljana, Slovenska filharmonija. 11. 1., ob 19.30.

Objavljeno
10. januar 2018 18.09
M. V.
M. V.

V Slovenski filharmoniji se danes ob 19.30 začne tretji Filharmonični festival baročne glasbe, ki bo na treh koncertnih večerih (11., 18. in 26. januarja) pod vodstvom umetniškega vodje in dirigenta Mateja Šarca ponudil glasbo italijanskih mojstrov.

Na uvodnem koncertu bodo izvedli Vivaldijev sakralno-vojaški oratorij Judita, zmagovalka nad Holofernovim barbarstvom za pet solistk, zbor in orkester. Gre za edini ohranjen Vivaldijev oratorij, ki ga je skladatelj ustvaril v čast zmage Benečanov nad Turki v bitki na otoku Krf leta 1716. Ob orkestru in zboru Slovenske filharmonije bo nastopilo pet solistk Liesbeth Devos in Barbara Kozelj, Diana Haller, Nika Gorič in Kamila Mazalova.

Drugi koncert tradicionalno posvečajo komorni glasbi za manjše sestave. S programom cerkvenih in komornih sonat italijanskih mojstrov se bodo predstavili člani Orkestra Slovenske filharmonije z našima vodilnima izvajalcema stare glasbe Tomažem Sevškom in Domnom Marinčičem.

Zaključni koncert Concerto con molti strumenti je namenjen v baroku zelo priljubljenemu žanru koncertantnih skladb za več solističnih inštrumentov hkrati. V Vivaldijevem Koncertu za štiri violine in Bachovem Koncertu za tri violine bo v solistični vlogi nastopilo kar sedem violinistk in violinistov, članov Orkestra Slovenske filharmonije. Tomaž Sevšek bo na orglah izvedel Bachovo priredbo Vivaldijevega Koncerta v a-molu, festival pa bo svečano izzvenel z Bachovo Suito št. 3 v D-duru.