Deloskop izpostavlja: Sound Explicit 2017

Ljubljana, Galerija Jakopič, 4. 9., ob 20. uri.

Objavljeno
04. september 2017 12.46
M. V.
M. V.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je napovedal nov cikel zvočnih in avdio eksperimentalnih performansov širokega žanrskega razpona – od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov.

V zavodu so povedali, da so cikel zasnovali leta 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju zvočnih umetnosti, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah. Sound Explicit predstavlja številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki.

Letošnja 15. edicija festivala prinaša bogat glasbeni program s kar šestimi brezplačnimi koncerti vrhunskih mednarodno uveljavljenih izvajalcev. Danes bosta v Galeriji Jakopič ob 20. uri uvodoma solistično nastopila Samo Šalamon, slovenski kitarist in komponist mlajše generacije, ter Szilárd Mezei, vojvodinski violinist, violist, kontrabasist in skladatelj, prejemnik številnih mednarodnih nagrad. Vrhunska ustvarjalca bosta nadaljevala večer s skupnim nastopom. Koncert bo zaokrožil Dré Hočevar, mednarodno uveljavljeni skladatelj in tolkalist, ki deluje na področju improvizirane glasbe, s skupino Coding of Evidentiality, ki jo sestavljajo Tilen Lebar, Gašper Livk, Domen Gnezda in Mauricio Valdes.

V Ballasijevem inštitutu sta danes ob 14.30 napovedana pogovor s Szilárdom Mezeiem ter kratek nastop madžarskega glasbenika.

Jutri ob 20. uri bosta v Jakopičevi galeriji nastopila Robert Jukič, basist, aranžer, komponist, tekstopisec in producent, ter trobentač Daniel Noesing, v nadaljevanju večera pa bosta pianist Renato Chicco in bobnar Gašper Bertoncelj predstavila projekt Undecided.