Deloskop izpostavlja: Trio Sirventés, Svetlana Makarovič in Mladinski pihalni orkester glasbene šole Gundremmingen

Bled, Blejski grad, sobota, 30. 7., ob 20 uri in ob 21.30.

Bled, Promenada, nedelja, 31. 7., ob 17. uri.

Objavljeno
29. julij 2016 17.07
Svetlana Makarovič,koncert,Ljubljana Slovenija 24.05.2015

Nocoj bosta na Okarina festivalu na Blejskem gradu gostovali dve skupini. Ob 20. uri francoska zasedba Sirventés, ob 21.30 pa Svetlana Makarovič. V nedeljo, 31. 7., ob 17. uri bo nastopil Mladinski pihalni orkester glasbene šole Gundremmingen, Offingen, Rettenbach.

Trio Sirventés je ustanovil pevec Manu Théron, član zasedbe Lo Còr de la Plana, ki skupaj z marsejskim virtuozom na lutnjo in s tolkalcem iz Palestine raziskujejo srednjeveško trubadursko liriko iz Oksitanije. Protestna lirika »sirventés« je znana iz trubadurskih časov. V tej zahtevni pesniški obliki so se trubadurji skozi identifikacijo s služabniki norčevali iz princev, posmehovali cerkvi in dvomili o stvarniku. Glasbeniki tria Sirventés se s poustvarjanjem ali pa zgolj opiranjem na te pesmi želijo pokloniti izvirnim melodijam, ki so jih zapustili zadnji trubadurji ob konec trinajstega stoletja.

Svetlana Makarovič bo predstavila del svoje bogate zbirke šansonov, ki jih je ustvarjala med letoma 1984 in 1999. Mednje sodijo Nočni šansoni (1984), Dajdamski portreti (1985), Večerni šansoni (1990) in Namesto rož (1999). Nekaj šansonov bo Makarovičeva odpela sama, pri interpretaciji drugih pa ji bodo pomagali njeni zvesti glasbeni spremljevalci pianist Joži Šalej, igralki Ljerka Belak in Janja Majzelj ter drugi. 

V Mladinskem pihalnem orkestru glasbene šole Gundremmingen, Offingen, Rettenbach deluje šestdeset mladostnikov pod vodstvom dirigenta Klausa Schlanderja. V programu se osredotočajo predvsem na sinfonično glasbo za pihala, zavezani pa so tako tradicionalni kot tudi sodobni glasbi. Orkester je osvojil več prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.