Demolition Group: Poskočni in glasni starci

Po več desetletjih prva živa plošča Na živo.
Objavljeno
13. januar 2013 20.58
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Posavska zasedba je po nekajletni hibernaciji predlanskim­ izdala odličen »povratniški« album Planet starcev in ga močno­ ter mogočno predstavila na slovenskih velikih, malih in še manjših odrih. Posnetek njihovega koncerta v mariborskem klubu Štuk lani decembra so zapakirali v dvojni živi album Na živo, ki je izšel pred kratkim.

Nekoč Gast'r'bajr'si so po nekaj frakcijskih bojih obstali kot Demolition Group. Vztrajajo kot eni najbolj atraktivnih domačih alternativnih proizvajalcev zvoka, ki jih ni zadela veličastna slava, temveč jih je obdal obstret kultnega.­ Seveda pri zasedbi Demolition Group ni nič ezoteričnega, tu je le surova sila njihove definicije rock'n'rolla, ki je ena najbolj pristnih pri nas. Živi nastopi so bili vedno njihov največji adut. To so zdaj dokazali na dvojnem albumu, na katerem je 27 pesmi, zimzelenih melodij iz njihove pestre zgodovine, pred- in obzgodovine, ter seveda izbor pesmi z albuma Planet starcev.

Bojan Fifnja (kitara), Jože Pegam (saksofon), Matjaž Pegam (zvočni miks), Tomi Gregel (baskitara), Ivica Gregel (bobni) in Goran Šalamon (vokal, besedila) znajo narediti enega najbolj trdnih, močnih in mogočnih glasbenih zidov v Sloveniji in so v živo demonično zadovoljivi. Plošča Na živo je dokumentarni posnetek skoraj dveurnega koncerta z odličnim zvokom in je narejena brez nasnemavanj, kot je pri Demolition Group v navadi, neposredno, surovo, do zadnje kaplje znoja in krvi.