Dobrih štirinajst dni pred začetkom je Woodstock tudi uradno odpovedan

Po mesecih trenj, finančnih in logističnih težav, so festival, ki letos praznuje 50. obletnico, dokončno odpovedali.

Objavljeno
01. avgust 2019 16.12
Posodobljeno
01. avgust 2019 16.15
Pogled na množico obiskovalec na prvem festivalu avgusta leta 1969, ko je nastopilo 30 glasbenikov. Woodstock je bil krona gibanja otrok cvetja, na njem nista bili pomembni samo glasba in zabava, ampak je simboliziral svobodo. FOTO: AFP
Be. B.
Be. B.
Tridnevni Woodstock, znan kot »festival miru in glasbe«, ki naj bi potekal med 16. in 18. avgustom v Columbii v ameriški zvezni državi Maryland, so organizatorji včeraj tudi uradno odpovedali, in sicer zaradi nepredvidenih težav. Če na vso dogajanje okoli jubilejnega festivala pogledamo z malce humorja, se zdi, kot da se festival obnaša kot nekateri abrahamovci, ki se nikakor ne morejo sprijazniti s svojimi leti in kljubujejo, da se jim pripravi nepozabno zabavo.

Greg Peck, direktor Woodstock 50, je po poročanju Guardianu dejal, da so nesrečni spor s finančnim partnerjem in kasnejši sodni postopki prisilili k selitvi kraja festivala, na koncu pa jim je za vse zmanjkalo časa. »Časovno usklajevanje je pomenilo, da smo imeli le malo izbire, kje bodo naši izvajalci lahko nastopali. Prizadevali smo si, da bi našli primeren način, da bi pokazali spoštovanje ob tej obletnici, nekateri veliki umetniki so bili v zadnjem tednu pripravljeni podpreti Woodstock 50 – a je časa preprosto zmanjkalo.«

image
Michael Lang, 'oče' prvega Woodstocka. FOTO: Joe Traver
Vodja izvirnega festivala Michael Lang pa je pojasnil, da je postalo nemogoče, da bi se držali prvotnega načrta. »Žalostni smo, da je vrsta nepredvidljivih težav onemogočila, da bi ustvarili festival, ki smo si ga zamislili in želeli – z odličnimi nastopajočimi, s katerimi smo se dogovorili za sodelovanje, in vsem družbenim aganžmanjem, ki smo ga pričakovali,« je dejal 75-letni Lang.

Vstopnice za festival sicer nikoli niso bile v prodaji, navaja Guardian.Prepiri oziroma težave okoli festivala, ki se je rodil poleti 1696, sedemdeset kilometrov od mesta Woodstock, ko so glasbeniki in organizatorji ustvarjali zgodovino, se je začel že v začetku letošnjega leta. Takrat so namreč napovedali kar dva jubilejna festivala, in sicer enega v vasi Watkins Glen v zvezni državi New York, drugega pa blizu izvornega prizorišča na farmi v naselju Bathel. Nato so se odločili za prvo izbiro, aprila pa je zdaj že nekdanji financer Amplufu Live festival 'odpovedal', in sicer z razlogom, da ne verjamejo, da bi lahko dogodek produkcijsko speljali tako kakovostno, kot si blagovna znamka festivala zasluži. Poleg tega je umaknil več kot 18 milijonov dolarjev sredstev.

image
Organizatorji Woodstocka 50, ki naj bi od 16. do 18. avgusta potekal v Columbii v ameriški zvezni državi Maryland, so po vrsti finančnih in logističnih težav v sredo dokončno odpovedali festival. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


Nato so organizatorji Woodstocka 50 vložili tožbo proti Amplifi Live, sodišče v New Yorku pa je maja odločilo, da se festival, ki bo proslavil 50. obletnico Woodstocka, lahko nadaljuje, dogajanje povzema STA.
 

Spremenjeno prizorišče Woodstocka ni rešilo


Ko je večina glasbenega sveta že skorajda obupala nad tem, da jubilejna izdaja znamenitega festivala sploh bo, saj so se organizatorji soočali tudi z vrsto zavrnitev na lokacijah v ameriški zvezni državi New York, so organizatorji v minulem tednu sporočili, da bo festival potekal na koncertnem prizorišču na prostem Merriweather Post Pavilion v Columbii v ameriški zvezni državi Maryland.

Vendar pa je sprememba lokacije po pisanju AFP pripeljala do tega, da so udeležbo na festivalu odpovedali številni napovedani glasbeniki, med njimi Jay-Z, Miley Cyrus in Santana.