Druga godba in Orto Fest prestavljena na jesen

Pomladne glasbene stalnice so dobile nov termin.
Fotografija: Zasedba Partibrejkers bo sklenila Krizni Orto Fest. Foto osebni arhiv
Odpri galerijo
Zasedba Partibrejkers bo sklenila Krizni Orto Fest. Foto osebni arhiv

Dolgih 20 let je bil april v znamenju ljubljanskega Orto Festa. ­Letos so organizatorji ta največji klubski festival prestavili na ­jesen. Potekal bo od 4. septembra do 19. decembra pod nekoliko spremenjenim imenom – Krizni Orto Fest. Organizatorji festivala Druga godba so se s koproducentoma, Cankarjevim domom in Kinom Šiška, odločili,­ da bodo izvedli štiri koncertne večere med 27. avgustom in 8. novembrom.

Program prestavljene Druge godbe je nekoliko drugačen. Nekateri izvajalci so ostali, drugi bodo morali počakali na novo priložnost, morebiti prihodnje leto. Malijska glasbenica Fatoumata Diawara bo predvidoma odprla cikel koncertov 27. avgusta. Če koncert na ta datum ne bo izvedljiv, so organizatorji predvideli rezervni termin za sklep Druge godbe, in sicer 4. decembra prav tako v Kinu Šiška. Sílvia Pérez Cruz bo novi album predstavila 22. septembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
Premierna predstavitev novega albuma Uršule Ramoveš in Fantov iz Jazbecove grape ter premierna predstavitev prvenca Tomaža Hostnika in Matije Krečiča bo v Klubu Cankarjevega doma 11. septembra. Ta koncertni večer bo sklenila francoska zasedba San Salvador. Program Druge godbe bo končal finski mag na harmoniki Kimmo Pohjonen v družbi organista Mikka Heleniusa v projektu Ultra Organ. Koncert bo v Katedrali Kina Šiška 8. novembra. Poh­jonen se vrača na Drugo godbo, kjer se je slovenskemu občinstvu prvič predstavil leta 2002.

Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape bodo na <em>Drugi godbi </em>predstavili album <em>Hribovske balade</em>. Foto osebni arhiv
Uršula Ramoveš in Fantje iz Jazbecove grape bodo na Drugi godbi predstavili album Hribovske balade. Foto osebni arhiv


Andrej Ciuha, soorganizator Orto Festa, je povedal, da so ob 21. izdaji festivala naleteli na največjo oviro do zdaj. Po daljšem razmisleku in dogovoru z napovedanimi izvajalci so vendarle napovedali Krizni Orto Fest. »Kot vedno je vsak Orto Fest praznik slovenske klubske glasbe, pri katerem sodelujejo številna zveneča tuja glasbena imena, poleg njih nastopajo številni mladi upi in uveljav­ljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se bodo lahko učili od starih na istem odru, kar je zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. Predvsem zato se nam zdi pomembno, da ne vržemo puške v koruzo in se potrudimo do konca izpeljati, kar smo si zadali za letos.«
Krizni Orto Fest se bo začel 4. septembra z domačo skupino T.M.S. Crew. Zasedba je dobila vzdevek »slovenski sinonim pozitivne energije«, saj je njihova glasba mešanica več zvrsti, od hip hopa, reggaeja, skaja, rocka do drum'n'bass ritmov. Na festivalu bodo predstavili nov album Kar seješ, to žanješ.

​Med drugimi bodo nastopili še novogoriški rockovski veterani Avtomobili (11. 9.) in zasedbi Fat Butlers in Lusterdam (12. 9.). Očit­no tudi Orto Fest ne more brez klenega slovenskega ansambla. Tako bo 17. septembra tam nastopil rockmetal rap ansambel Slon in Sadež, sledili bodo koncerti zasedb Alo!Stari, Zgrešeni primeri, Jacuzzy Krall, Monstrumental, Hamo & Tribute 2 Love, Adi Smolar, Lombardo, Buržuazija, Zmelkoow, The Stroj, Eightbomb, Koala Voice, Shakin', Cult of Fire in Malokarpatan. Ob 30-letnici skupine Interceptor bodo 11. decembra še z drugimi metalskimi skupinami zaigrali na Fuck Off Commercial Festivalu, ki bo svojevrsten ­»festival v festivalu«.

Za sklep Kriznega Orto Festa bo poskrbela beograjska rock'n'roll eksplozija Partibrejkers, ki bo nastopila 19. decembra. To zasedbo naredijo prepoznavno energičen vokal ustanovnega člana in pevca Zorana Kostića - Caneta ter drveče kitare Nebojše Antonijevića - Antona.



Komentarji: