Dubioza kolektiv - rumeno črna glasbena tranzicija

Torta za Moniko. Sinoči je ta glasbeno aktivistična zasedba eksplodirala v Kocki.

Objavljeno
17. november 2017 13.07
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
V okviru Kurzschluss večerov je sinoči v koncertno dokaj neprimerni dvorani Kocka na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, bosansko-hercegovsko-prekmurska zasedba Dubioza kolektiv predstavila nov studijski album Pjesmice za djecu i odrasle, ki je pravkar izšel pri založbi Menart. Glede na to, da se je organizator resnično potrudil in to plastično skladišče spremenil v celo prijetno koncertno prizorišče, ki se je očitno izkopalo iz zvočne kakofonije, kakršne smo bili tam pogosto deležni, je bil sinočnji nastop veselih Bosancev v bistvu dobro opravljen test po organizacijsko zvočni plati.

Zasedba je v prvem delu koncerta poskrbela za pregled uspešnic s svojih dosedanjih albumov, da bi v drugem delu skoraj v celoti lahko predstavila nove pesmi z albuma Pjesmice za djecu i odrasle, še enega albuma sarkastično-aktivistične glasbe tako značilne za to zasedbo eklektičnega glasbenega sloga. Dubioza kolektiv so spet pokazali in dokazali, da znajo pisati pesmi, ki so odraz kraja in časa, saj imajo pravi duh časa - zeitgeist, kot izvrstno pripraviti občinstvo k sodelovanju.


Občinstvo je rado sodelovalo. Foto: Dino Ninkovič Denine

Kompaktna glasbena ekipa še vedno kar bruha energijo z odra, kar zlahka prenese na občinstvo, ki za trenutek preseže lastno individualnost ter postane - enovit Dubioza kolektiv. Glasbeniki so tudi večni aktivisti levega političnega nazora, podpirajo družbena gibanja in nevladne organizacije ter se zavzemajo za dekriminalizacijo in legalizacijo uporabe marihuane.

Tako so imeli tudi kratki nagovor za podpro slovenskemu gibanju za legalizacijo samooskrbe z marihuano za lastne potrebe. Ker pa Dubiozovci premorejo tudi Slovenca iz Prekmurja, kitarista Jerneja Šavla, ki je poskrbel, da je na oder prišlo tudi sporočilo pomurskih okoljevarstvenikov za ohranitev reke Mure pred uničujočim pohlepom vodnoenergetkega lobija, pod geslom Naj Mura teče brez ovir. In z občinstvom so prepevali refren pesmi Krivo je more z besedami - kriva je Mura. So pa pripravili še eno presenečenje, in sicer so svoji izvesti oboževalki Moniki za njen 50 Dubioza kolektiv koncert podarili torto.


Torta za Moniko. Foto: Dino Ninkovič Denine

Pevca Almir Hasanbegović in Adis Zvekić, Brano Jakubović (vzorčenje), Vedran Mujagić (bas kitara), Jernej Šavel (kitara), Mario Ševarac (saksofon) in Senad Šuta (bobni) znajo na odru in na celotnem koncertnem prizorišču ustvariti dogodek, ki vključuje. Njihova prepoznavna rumeno-črna podoba, angažirana besedila, unikatna glasbena mešanica, naštudirana koreografija in pa delo z občinstvom, jih ne brez pretiravanja uvršča med vodilne evropske glasbene pojave, kar pričajo tudi njihovi številni nastopi po Evropi. Dubioza kolektiv niso kar ena glasbena skupina, ki bi lahko nastala kar nekje. Lahko je nastala le v Bosni in Hercegovini, kot so S.A.R.S. lahko le v Srbiji, Hladno pivo na Hrvaškem in Laibach v Sloveniji.

Dubioza kolektiv so zvočno ozadje (soundtrack) in ospredje postjugoslovanske generacije. Njihov sinočnji dveurni koncert je to le potrdil. Svoje mnenje o politiki in politikih pa so v dodatku za slovo zapeli skupaj z občinstvom v pesmi Brijuni z večnim refenom - Politika je kurva, ubila je bomba.