Dve desetletji glasbene zmešnjave

Zvečer bodo nastopili v ljubljanski Cvetličarni s posebno gostjo.
Fotografija: Elvis Jackson praznujejo dvajset let delovanja.
FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Elvis Jackson praznujejo dvajset let delovanja. FOTO: Uroš Hočevar

David Kovšca - Buda (glas), Boštjan Beltram - Berto (kitara), Erik Makuc - Slavc (baskitara) in Marko Soršak - Soki (bobni) bodo s pihalci in Heleno Blagne zvečer ob 21. uri z občinstvom akustično-električno proslavili obletnico.

Pred kratkim je ajdovska eksplozivna punk, ska, metal, pop, surf, rock in še kaj skupina Elvis Jackson nastopila v akustični različici s pihalci v oddaji Izštekani Jureta Longyke. Lovili so se kar dve desetletji. Prvi vtisi po nastopu so čudoviti, »ko bomo poslušali posnetke, pa bomo slišali, kako je bilo v resnici«, je povedal Buda.

Z leti je skoraj vsaka zasedba pripravila tudi akustični program. Zato nas je zanimalo, kako oni gledajo na ta trend. »Zdaj je že mimo,« je zatrdil Buda, Slavc pa dodal: »Če smo se ga mi lotili, je gotovo konec z njim. Drugi so že iztrošeni, mi smo zadnji, ki smo se tega lotili.« Akustične skladbe so običajno namenjene sedečemu občinstvu, ki jim tako bolj zbrano prisluhne. Člani skupine Elvis Jackson so priznali, da »smo se prvič dejansko slišali v akustični izdaji v Izštekanih. Tudi sami smo spoznali naše pesmi, pa še besedila pesmi smo si natisnili.« Skupina, ki je znana po glasni in energični mešanici raznih glasbenih zvrsti, je priznala, da so njihove akustične pesmi »čisto drug svet«.

Na prazničnem koncertu bodo imeli dvodelni nastop, električni in akustični. Buda je šaljivo pojasnil, da je elektrika draga in da bodo morda tako nekaj privarčevali, v duhu njihovih ekoloških prizadevanj za lepši svet.


 

Združitev dveh vinorodnih okolišev


Ker se je razvedelo, da se je tudi skupina Elvis Jackson vdala ter naredila skladbo s Heleno Blagne, nas je zanimalo, kako so se našli. Helena Blagne ima za seboj nekaj izjemnih sodelovanj, eden od vrhuncev je skladba Dež s skupino Demolition Group. Soki je povedal, da so se našli po naključju »prek Nove Ljubljanske banke, kjer so se odločili za zanimivo idejo, da bi nekaj novega predstavili tržišču, da bi dva tako različna svetova spravili v enega. Za nas je bil to velik izziv, Helena je vstopila v naš prostor za vaje kot diva, ven pa je šla kot oboževalka skupine Elvis Jackson.« Pesem ima naslov The Reason is Music in jo bodo prvič skupaj pred občinstvom izvedli v Cvetličarni.

V dveh desetletjih v zasedbi ni bilo veliko sprememb, le primorske rockovske maligane so okrepili s štajerskim odmerkom. Ta ukrep je pojasnil Berto z besedami, da je bila to združitev dveh vinorodnih okolišev, Mariborčan Soki pa, da so ga vzeli v zasedbo, ker imajo na Štajerskem dve novi leti, poleg standardnega še Martinovo novo leto. Buda je poudaril, da jim je skupaj fajn in so zato tako dolgo obstali, Berto pa je v šali dodal, »pa tudi zaradi denarja«. Tako dolgo so skupaj, da se jim ni več treba pogovarjati, le pogledajo se in že je vsem vse jasno.

Elvis Jackson je tudi ena izmed redkih slovenskih zasedb, ki je imela večje evropske turneje ter nastope na številnih velikih poletnih festivalih v tujini. Vprašali smo jih, ali jih je kdaj zamikalo, da bi se poklicno posvetili glasbi. Berto je dejal, da so to možnost imeli in so tako nekaj časa tudi živeli. Medtem ko številni slovenski glasbeniki pravijo, da so na veliki slovenski turneji, pa vsak dan pridejo spat domov, imajo člani zasedbe Elvis Jackson za seboj res nekaj daljših turnej po Evropi. »Ne vem, ali ljudje razumejo, kaj pomeni biti na turneji,« je dejal Buda, Berto pa dodal, da »ko si prvič moraš nekje oprati obleke v pralnici, jih pač nekje sušiš, in potem se prepiramo, čigava je katera nogavica«. »Super je, ko kdo da kaj rdečega med belo perilo,« je povedal Slavc, Buda pa pojasnil, da tako nastane njihova punkovska moda.
 

​Dvainštirideset dni po Evropi


Njihova najdaljša turneja je trajala 42 dni po Evropi. Imeli so 36 koncertov po klubih in zelo se jim je vtisnila v spomin, so priznali. »Bila je zimska turneja, prvih štirinajst dni je naporno, potem pa 'poči' in je dobro,« je povedal Berto. Buda je dodal, da so »občasno morali po mestih tudi sami lepiti plakate. Odmevnost naših koncertov pa je bila različna. Če je bil organiziran s pomočjo koncertne agencije, je bilo večinoma zelo dobro pripravljeno in odmevno. V primerjavi z začetki kariere, ko smo hodili na turneje v lastni produkciji. V to je pač treba vložiti veliko časa in denarja. Kdor to preživi, je potem v redu.«

Njihov novi singel v reggae maniri Can't Get Enough je zgodba o vztrajnosti in optimizmu, kar je pravzaprav sinonim za skupino Elvis Jackson. »Dvajset let je šlo mimo po eni strani zelo hitro, po drugi pa razmišljaš, kaj vse si prestal in koliko je bilo zanimivih trenutkov. Da smo tako dolgo zdržali skupaj, je posledica veliko odrekanja, prilagajanja, tudi družinskih članov … Kot skupina smo se morali nekako uskladiti. Če tega nisi sposoben, je težko,« je dejal Buda.



Komentarji: