Elvis Jackson - Dve desetletji po Evropi

Jutri bo zasedba nastopila na glasbenem festivalu Ment.
Objavljeno
31. januar 2018 14.14
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Predstavitveni glasbeni festival s konferencami Ment Ljubljana se začenja danes in bo trajal do petka na različnih prizoriščih po mestu. Tokrat se bo predstavilo 72 glasbenih izvajalcev iz Evrope ter 53 domačih in tujih govorcev. Na odprtju bodo med drugimi Young Fathers, nenavadna trojka iz Škotske, ki je za prvenec prejela najpomembnejšo britansko glasbeno ­nagrado mercury.

Festival Ment, ki je pred dvema tednoma v Groningenu prejel nagradi za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi, se osredotoča na regionalne in vzhodnoevropske glasbene scene. Na njem bo nastopila tudi primorska skupina Elvis Jackson, ki jo sestavljajo vokalist David Kovšca - Buda, kitarist Boštjan Beltram - Berto, baskitarist Erik Makuc - Slavc in bobnar Marko Soršak - Soki.

Ste ena redkih slovenskih skupin, o kateri bi lahko rekli, da ima kariero tudi v tujini, predvsem na koncertnem področju.

Berto: Kar hitro smo okusili občinstvo v tujini. Takratni bobnar Aleksandar Kotnik - Sašo je imel nekaj zvez in poznanstev zunaj Slovenije. Koncerti so bili prijateljski, nihče od nas se takrat ni obremenjeval z menedžmentom, piarjem, denarjem in drugimi stvarmi, ki jih je danes 'treba' imeti. Mi smo hoteli samo igrati. Imeli smo forda letnik '76, ki ga je znal voziti samo Sašo. Tesnjenje med vrati in šasijo je bilo takšno, da če si se držal za okvir šasije in ti je nekdo po pomoti zaprl vrata, so prsti ostali nedotaknjeni. To so bili lepi časi. Mogoče bi morali napisati kakšno knjigo. Sicer pa se je bend pred dvema tednoma vrnil iz Francije, lani je bilo precej aktualno avstrijsko občinstvo, bili smo na Hrvaškem, v Srbiji ... No, v dvajsetih letih smo nastopili tako rekoč po vsej Evropi.

Ves čas ste precej stanovitna zasedba. Le na bobnarskem stolčku se je trem primorskim mladeničem pridružil Štajerec. Kakšen je bil njegov prispevek k zvoku zasedbe?

Slavc: Zaenkrat smo se pomaknili dva koraka proti metalu. V rokavu imamo še disko hite iz osemdesetih, ki jih Soki pozna po letnicah nastanka. Mogoče bomo kaj takega snemali na stara leta.

Za vami sta dve desetletji glasbene kariere. Na kaj ste najbolj ponosni? Vam je žal, da česa niste naredili?

Buda: Gotovo nam je najbolj v čast in veselje, da po dvajsetih letih nastopanja na domačih in tujih odrih ter po številnih vzponih in padcih ostajamo skupaj kot bend. Še vedno na vsakem koncertu damo vse od sebe, četudi nismo vsak dan mlajši. Vedno smo sprejemali odločitve glede na okoliščine in zmožnosti v določenem trenutku. Konec koncev je še vedno čas za realizacijo nekaterih stvari, ki jih v preteklosti iz različnih razlogov nismo uresničili. Vsekakor raje gledamo naprej kot nazaj. Dvajsetletnica je za nas le še ena prelomnica v ustvarjanju, ki nam bo dala nov zagon.

Kako boste proslavili dvajset let delovanja? Se obeta poseben koncert, album?

Soki: Po toliko letih pustiš veliko idej za seboj. Iščemo še tisto pravo. Album skoraj zagotovo bo, kako bomo pa zapeljali 'praznovanje', bomo videli čez nekaj tednov.

Kaj pričakujete od nastopa na Mentu, enem najboljših evropskih klubskih predstavitvenih festivalov?

Soki: Že pomen in namen festivala sta nam pisana na kožo, sploh če pogledamo nekaj let nazaj. Veselimo se Menta, veselimo se občinstva – tako strokovnega kot naših zvestih poslušalcev in kolegov iz gostujočih bendov. Gotovo se bo jutri zvečer znova odprla kakšna priložnost za tuje odre.