Festival Arsana - Ko Ptuj postane glasbeno mesto

Nestrpno pričakovani jazzovski vokalisti New York Voices in vrhunski kitarski duet Vlatko Stefanovski in Miroslav Tadić.

Objavljeno
20. julij 2016 11.49
mpi nedelo -siddhahartha
Osmi glasbeni festival Arsana tudi letos ponuja preplet klasike, jazza in etna. Kar 60 dogodkov bo od 22. do 30. julija na Ptuj privabilo številne obiskovalce tudi iz bližnje in bolj oddaljene okolice, zatrjuje Mladen Delin, umetniški vodja in direktor festivala.

Festival Arsana je nastal leta 2009 zaradi velike želje Ptujčanov po poletnem glasbenem dogajanju, ki ga desetletje pred tem tako rekoč ni bilo. Delin pravi, da so poskusi z organiziranjem festivalskega dogajanja obstajali, a se nobenemu ni uspelo obdržati več kot nekaj poletij. »Konec prejšnjega desetletja sem v tujini študiral klavir in sem se vsako poletje še z drugimi študenti vračal domov na Ptuj. Kjer pa se ni nič dogajalo, čeprav ima Ptuj odlična prizorišča, še posebno dvorišča, ki so idealna za koncerte. Da je tako, potrjujejo tako rekoč vsi glasbeniki, ko jih pripeljemo na prizorišča. Koncerti v takšnem avtentičnem okolju so nekaj izjemnega, nekaj, kar se ne da doživeti v dvorani.«

Leta 2006 je začel organizirati prve koncerte, najprej kot celoletne koncertne sezone, po treh letih pa se je odločil za poletni termin. Prvo leto je festival trajal osem dni z enim koncertom na dan, tokrat jim bo v enakem terminu uspelo organizirati 60 glasbenih dogodkov.

»Zaradi ugodnega odziva so nas obiskovalci prepričevali, da mora to postati tradicionalno,« pravi Delin, »in tako se je festival začel širiti. Leta 2012 je bil Ptuj partnersko mesto evropske prestolnice kulture, zaradi česar nam je uspelo okrepiti festivalski proračun. Zato smo lahko pripeljali večja glasbena imena, med njimi Stefana Milenkovicha in Donavsko filharmonijo. Posledično smo glavni oder preselili na večje prizorišče, ki sprejme tisoč ljudi. Danes imamo dvanajst koncertnih prizorišč in vse več občinstva, zadnja leta je okoli 20.000 obiskovalcev. Na festival jih vse več prihaja tudi iz drugih slovenskih krajev, prav tako se povečuje število tujcev.«

Ministrstvo za kulturo Arsane ne podpira, po njihovem mnenju gre za mainstreamovski festivalski dogodek. »Festival Arsana seveda ni mainstreamovski festival, saj gostimo vrhunske glasbenike iz različnih glasbenih žanrov,« je prepričan Delin, »res pa je, da na Ptuju na primer zgolj klasičnega festivala ni mogoče izpeljati, to bi bil zagotovljen finančni polom«, pravi umetniški vodja in direktor festivala Arsana.

Lastna produkcija

Delin je tudi član vokalnega kvarteta Vox Arsana, ki je pred leti nastal kot eden od projektov v okviru organizacije festivala. Sprva je festival z imenom oglaševal kvartet, zdaj pa je kvartet Vox Arsana že tako priljubljen, da oglašuje ptujski poletni festival. Gotovo ima zato festival Arsana poseben poudarek na pevcih, saj so običajno glavni zvezdniki vokalne zasedbe. Delin priznava, da je to res, »ker sem zadnjih deset let tudi pevec in sem zelo naklonjen vokalni jazzovski glasbi, ki v Sloveniji postaja vse bolj priljubljena. Vokalni jazz pritegne tudi nejazzovsko občinstvo.«

Vokalno skupino New York Voices, ki letos ponovno prihaja na festival, so spoznali v Zagrebu, ko so jih člani Vox Arsana leta 2010 šli poslušat na koncert. »Ko smo jim šli čestitat, so se začeli pogovarjati z nami in so z zanimanjem poslušali, ko smo jih povedali, da imamo podobno skupino in da pojemo tudi njihove pesmi. Nato so nas povabili na njihov vokalni kamp v Ohio v ZDA, kamor smo odšli leta 2013. Z ženo Ano sva ostala še tri mesece v New Yorku, kjer sva k njim hodila na dodatne lekcije. Ko smo jih povabili na festival na Ptuj in očitno dobro pogostili, so se zaljubili v Slovenijo in to naše mesto ob Dravi, v katerega se z veseljem ponovno vračajo.«

New York Voices so na Ptuju pripravili tudi evropski poletni vokalni tabor. Doslej so imeli pevski tabor le v ZDA, letos pa ga imajo prvič tudi v Evropi, na Ptuju. Običajno pridejo na te pevske tabore pevci iz vsega sveta, z vseh celin. Tako je bilo v ZDA, tako je tudi letos na Ptuju, saj so udeleženci, katerih je okoli 40, večinoma iz Evrope, Češka, Nemčija, Nizozemska, Avstrija, Slovenija, pa tudi iz Tajvana in ZDA.

Pevski tabor poteka te dni pred festivalom v ptujski gimnaziji. Začel se je 17., končal pa se bo 23. julija. Sklepni koncert udeležencev pevskega tabora bo hkrati odprtje festivala Arsana, kjer bodo nastopili še New York Voices, Vox Arsana in Nina Strnad.