Festival Seviqc Brežice le s četrtino nekdanjega programa

Letos močno okrnjen program: devet koncertov in nekaj spremljajočih prireditev v občinah Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica.

Objavljeno
28. junij 2017 16.19
Posodobljeno
28. junij 2017 18.00
V. U., STA
V. U., STA
Po 20 letih, odkar je umetniški vodja in direktor Seviqc Brežice Klemen Ramovš festival stare glasbe leta 1997 pripeljal v Brežice, se letos obeta močno okrnjen program. Zgolj v treh slovenskih občinah, Brežice, Dolenjske Toplice in Slovenska Bistrica, se bo namreč zvrstilo le devet koncertov in še nekaj spremljajočih prireditev.

To bo samo četrtina nekdanjega programa. Toda festival, kot pravi Ramovš, ohranja kakovost ter po gradovih in cerkvah predstavlja tudi našo bogato arhitekturno dediščino.

Dejstvo je, da se je brežiški festival medtem dodobra utrdil v evropskem kulturnem prostoru, saj dobiva v okviru združenja evropskih festivalov stare glasbe Rema posebno mesto in številna priznanja. Festival je v evropskem kulturnem prostoru bolj uveljavljen in priznan kot doma.

Kakovostna glasba od Francije in Švice do Belgije

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil Ramovš, se je pri izvedbi letošnjega festivala zaradi vse večjega pomanjkanja finančnih sredstev moral lotiti drugačnih organizacijskih prijemov. Za izvedbo koncertov se zaradi slabih izkušenj in negotovosti ne bo več dogovarjal z lokalnimi skupnostmi, marveč zgolj z okolji, v katerih so pripravljeni na sodelovanje. Zato bodo letos koncerti razpršeni med omenjenimi tremi občinami, vključena pa bosta še dva koncerta v Šmartnem pri Litiji.

Letošnji koncertni program, ovrednoten na 200.000 evrov, ima znova evropske razsežnosti, saj prihajajo v Slovenijo kakovostne glasbene skupine vse od Francije in Švice do Belgije, čeprav ne gre pozabiti, da sestavljajo ansamble v vse večji meri umetniki iz različnih držav.

Samo na otvoritvenem koncertu v ponedeljek, 10. julija, ob 20.30 v slavnostni dvorani na gradu Brežice bodo, denimo, izvajalci iz najmanj desetih evropskih držav. Tak je francoski sestav Academie baroque europeenne d'Ambronai. Koncert bo neposredno prenašal Radio Slovenija.

Festivalski program do konca oktobra med drugim napoveduje še ansamble Concerto di Margherita iz Švice, Hortus Musicus iz Avstrije, Nexus Baroques iz Nemčije in Flanders Recorder Quartet iz Belgije. Na vsak koncert bo iz Ljubljane peljal festivalski avtobus.