Festivalsko razpoloženje z World Histeria Orchestra

Stotnija etno glasbenikov iz 24 držav je včeraj na Kongresnem trgu začela festival Sanje.

Objavljeno
18. julij 2013 16.25
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

S pravo muzikalno nevihto se v Ljubljani začel festival Sanje. Oder na ljubljanskem Kongresnem trgu je bil sinoči premajhen za vse glasbenike World Histeria Orchestra, ki ga sestavlja več kot sto glasbenikov iz 24 držav. Teden dni so se drug od drugega učili predvsem ljudske pesmi in nekaj tega programa so pokazali v Ljubljani, drugo pa bodo prenesli v vas Gračišče v Istri, kjer se adnes začne festival HISTeRIA.

V istrskem gozdu bo že tretjič vzniknilo mesto Cantalone, kilometer dolga interaktivna vizualna inštalacija, ki jo ustvari več sto umetnikov iz celega sveta. Na več kot dvajsetih tematsko obarvanih in v naravno okolje vključenih prizoriščih se odigra prek sto koncertov, gledaliških predstav, cirkuških spektaklov in drugih dogodkov.

Sanjski festival

Festival Sanje že od leta 2002 prepletajo različni glasbeni dogodki, literarna srečanja in drugačne predstave na odru, praviloma brezplačne za obiskovalce. Festival Sanje bo razprl krila tudi v drugi polovici poletja, konec avgusta v Brdih.

Sanje v Medani, dneve knjige in vina, bodo med 29. in 31. avgustom soustvarjali Svetlana Makarovič s štirimi solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Santa (violina, cimbale, čelo, kontrabas), harfistka in vokalistka Zvezdana Novakovič, pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj, avstralski pesnik, pisatelj in prevajalec Kosovelove poezije v angleščino David Brooks, letošnji prejemnik kresnika Goran Vojnović, prekmurski pisatelj in pesnik Dušan Šarotar, glasbenik Matija Solce z udarno mednarodno zasedbo Etno Histria in drugi.

Med 23. avgustom in 1. septembrom bodo zaživele tudi Sanje pod Krvavcem, ki bodo na obnovljenem Dvoru Jezeršek v Cerkljah na Gorenjskem med drugimi gostile Mi2 v akustični izvedbi, Kataleno, Severo in Gala Gjurina, Ansambel Ankaran z glasbeno interpretacijo pesmi Franeta Milčinskega - Ježka, dogajanje pod Krvavcem pa bo sklenil Duo Bakalina.