Glasba za dobro jutro, Katja Šulc, O brîsind sîn me

Ob svetovnem dnevu Romov uglasbljena romska poezija v izvedbi Katje Šulc.

Objavljeno
06. april 2016 11.16
Delo.si
Delo.si

Pevka Katja Šulc se od nekdaj giblje med poezijo in glasbo. Njen novi album Kamlisajlan je posvečen uglasbeni romski poeziji pesnikov iz Balkana in Vzhodne Evrope.

Besedilo za skladbo O brîsind sîn me / Dež sem jaz, ki so jo izdali prav na danajšnji dan ob svetovnem dnevu Romov, je napisala romunska romska pesnica Luminița Mihai Cioabă, uglasbila sta jo Katja Šulc in mehiški violinist Alban Usatch, ki je tudi soavtor glasbe na prihajajočem albumu.

Romska glasba in kultura Katjo Šulc nagovarjajo od nekdaj. Romska poezija pa jo je pritegnila s svojo izvirno poetiko, z vznemirljivim zvenom jezika in dejstvom, da je ta poezija del ogrožene literature. Pesmi so izvajane v romščini, ki jo je Katja poleg romske literature in kulture zadnjih nekaj let raziskovala pod mentorstvom uglednega romologa prof. Marcela Courthiada.

Med potovanjem po Mehiki je srečala mehiškega violinista Albana Usatcha, s katerim sta izbrane pesmi uglasbila s pomočjo loopov, preprostih melodij in akordov, ovitih v raznolike ritmične repeticije v barvah world music.

Katja je album v Mehiki tudi posnela s tamkajšnjimi glasbeniki, za postprodukcijo je poskrbel domači producent Pier (RootsInSession).

Album bo izšel pri založbi Casete México, prestavila pa ga bo 26. maja na festivalu Druga godba v Ljubljani.