Glasba za dobro jutro: Marko Brecelj, Časopis

»Berem časopis, berem brez slasti ...« poje Marko Brecelj, eden in edini, »mehki« terorist, brihten in nadarjen ter še kako aktiven upokojenec.

Objavljeno
24. april 2016 23.13
Delo.si
Delo.si

Upamo, da ob današnjem prebiranju Dela niste imeli podobnih, vsaj Brecljevih uvodnih misli − te je sicer v glasbi in besedi posnel že daljnega leta 1974 na plošči Coctail, ki je lani doživela tretji digitalni izid.

Brecelj − čez pet dni bo praznoval svoj 65. rojstni dan −, alfa in omega Društva prijateljev zmernega napredka iz Kopra, je neumorni ustvarjalec glasbe, kritik sistema, v katerem smo, lokalnih oblasti, človek, ki nenehno hodi po tenki meji med genialnostjo in norostjo. Kaj počne, kaj se mu dogaja, o čem razmišlja, je sicer dostopno na spletni strani www.dodogovor.org.

Pred dvema letoma je dobil svoj dokumentarni film z naslovom Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj (če si ogledate del od 16. minute dalje, boste vedeli, kaj pomeni »mehki« terorizem). Brecelj ga je (via Mladina) pospremil takole: »Režiser Janez Burger in njegov osebni montažer sta sestavila gledljiv in zabaven ter predvsem laskav spomenik Marku Breclju tako, da sta izjavo edinega izjavnika, ki sem mu ga jaz predlagal, izrezala (...) Zato sem in moram biti tudi našteti družbici hvaležen za nazaj in za vnaprej. Seveda pa jim usluge, ko bo Burger snemal filme o njih, ne bom vrnil.«

Da, tak zna biti Marko Brecelj, po drugi strani pa nadvse priljudni človek, ki na koncertih svojo publiko pogosti s seboj prinesenim vinom ter številnimi zabavnimi, a hkrati zelo pomenljivimi zgodbami s te strani Podalpja, med drugim pa prav letos zainteresiranim šolam podarja »izobraževalno multimedijsko, koncertno 45-minutno agitko z naslovom Tort ura«.

Kaj je to, je med drugim zapisal takole: »V njej izvaja sveže upokojeni z državno priznavalnino nagrajeni Marko Brecelj šest do devet svojih zimzelenih pesmi in ob tem izkušen, strokovno in zanimivo izobražuje o izvirih in o razvoju glasbe (umetnosti), ki spodbuja mišljenje in dejavnost ter predvsem ustvarjalnost mladih v slovenskem jeziku.« Sliši se dobro, mar ne?

Današnja dobrojutrska prav tako!