Glasba za dobro jutro: Miriam Makeba, Malaika

Angel, moj angel, ljubim te, a nimam dovolj denarja, da bi se poročil s tabo.

Objavljeno
31. marec 2016 18.19
Delo.si
Delo.si

Južnoafriška pevka Miriam Makeba, cesarica afriške pesmi, poznana tudi po vzdevku Mama Afrika, je popularizirala afriško glasbo po svetu. Bila je ena vidnejših bork proti apartheidu in za pravice Afričanov, kar je izražala tudi skozi svojo glasbo. Zaradi aktivizma je bila 30 let v izgnanstvu. Režim ji kot nasprotnici apartheida ni dovolil niti na pogreb matere.

Leta 1963 je pričala pred posebnim odborom ZN za apartheid in pozvala k mednarodnemu bojkotu Južne Afrike. V odgovor je tamkajšnja vlada prepovedala njene plošče, vključno s pesmimi Pata Pata, The Click Song in Malaika.

Najprej je nekaj časa snemala in koncertirala po ZDA, po poroki s Stokelyjem Carmichaelom, voditeljem ameriške organizacije Črni panterji, ji je gostoljubje odrekla tudi Amerika. Z možem sta se preselila v Gvinejo. Njena priljubljenost pa je rasla s koncerti po Evropi in Afriki. Bila prva Afričanka, ki je prejela glasbeno nagrado grammy.

V Južno Afriko se je vrnila šele v zgodnjih 90-ih letih, potem ko se je iz zapora vrnil Nelson Mandela. Umrla je leta 2008 parktično na odru, po dobrodelnem koncertu v protest proti mafiji, ki je ustrelila šest priseljencev iz Gane.

Malaika je ena bolj popularnih ljubezenskih pesmi iz Tanzanije, ki je doživela številne izvedbe več kot 15 različnih pevcev in skupin, vključno z Miriam Makebo, ki je pesem ponesla tudi izven Afrike. Besedilo govori o zaljubljenem fantu, ki nima dovolj denarja, da bi se lahko poročil z dekletom, ki jo ljubi.