Glasbeni humor, ki navdihuje

Alvin Queen bo v Slamiču nastopil dvakrat. Nocoj in jutri ob 20. uri.
Fotografija: Alvin Queen. Foto Osebni arhiv
Odpri galerijo
Alvin Queen. Foto Osebni arhiv

V Slamiču na Kersnikovi ulici v Ljubljani že dobrih devet let prirejajo koncerte, ki jih redno obiskujejo ljubitelji jazza in kakovostne popularne glasbe. Tokrat se obetata dva posebna večera, saj v goste prihaja ameriški bobnar Alvin Queen (na fotografiji), ki živi in ustvarja v Švici. Njegova zgodba se je začela v revni soseski Mt. Vernon v New Yorku, kjer je na koš metal z bodočimi zvezdami NBA Rayem in Gusom Williamsom in obiskoval cerkev pastorja Elderja D. Washingtona Sr., očeta Denzla Washingtona.



Tam, v cerkvi, je poleg Boga v njegovo dušo vstopila tudi glasba. Pri sosedu se je naučil osnov bobnanja, pri enajstih letih pa kot bobnar že vskočil v skupino Jimmyja Hilla. Naslednje leto je posnel svojo prvo ploščo. Pri 16 letih se je priključil pevki Ruth Brown, leta 1969 pa zamenjal Billyja Cobhama v kvintetu proslavljenega pianista Horacea Silverja. Igral je tudi s kvartetom Georgea Bensona.

Pravzaprav je lista pomembnih imen, s katerimi je igral Alvin Queen, neskončna – Dizzy Gillespie, Art Farmer, Dexter Gordon, Roy Hargrove, Dee Dee Bridgewater, Wynton Marsalis, Pharoah Sanders, Oscar Peterson … Peterson je o Queenu povedal: »Alvin je pravzaprav komedijant, sposoben je videti humor v skoraj vseh okoliščinah. Vsa njegova osebnost temelji na tem. Z njim je pravo veselje igrati, je pravi navdih za moje nove glasbene ideje in mojster na svojem instrumentu.«



Alvin Queen bo v Slamiču nastopil dvakrat. Nocoj in jutri ob 20. uri. Na odru pa se mu bodo pridružili naši jazzisti, kitarist Primož Grašič, saksofonist Lenart Krečič, basist Goran Rukavina in pianist Blaž Jurjevčič.

Komentarji: