Gobibodi 2016 je nared

Od 2. do 4. junija bo na velikem odru ljubljanskega Hostla Celica osrednji letošnji program.

Objavljeno
24. maj 2016 17.07
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Kot so na današnji tiskovni konferenci pred festivalom Godibodi, ki je nastal v okviru umetniškega združenja Celinka, s ponosom povedali, bo tudi letošnji festival priložnost predstavitve novih albumov, ki so večinoma izšli pri Celinki. Teh je zdaj več kot sto in prav vse, kar je nastalo v okviru Celinke so strnili na sto posebnih lesenih USB-ključkov.

Osrednji program festivala bo potekal na velikem odru Hostla Celica v Ljubljani z začetkom ob 20.30. Tako se bo deveti festival Godibodi začel v četrtek, 2. junija, ko bo najprej skupina ElaBanda iz Ajdovščine predstavila nov album Facka, po rockovski izdelek s šaljivimi besedili. Sledil bo nastop slovensko-indijske zasedbe Zamee, ki bo predstavila istoimenski prvenec. V njem se fino in tekoče stekata glasba Slovenije in Balkana in indijska glasba. V petek, 3. junija, bo nova zasedba Radio Mondo predstavilia album Zgodbe za dva, kjer so bolj ali manj s šansonjerskim pristopom opisane ljubezenske zgode in nezgode v izvedbi cvetobera domačih glasbenikov.

Sledil bo cvetober drugih domačih glasbenikov. Danijel Černe Mystica je pripravil poseben festivalski večer svojih off pesmi, ki jih bo ponudil pod naslovom Mistika: Terrafolk & Simbolični Orkester. Kot pravi ta zagnani glasbenik, ima veliko pesmi, ki so bile izvedene poredko ali pa pogosto v različnih aranžmajih, le nikoli niso bile posnete. Tako bo s svojimi sodelavci v teh skupinah, in pa posebnim flavtističnim gostom Anom Černetom, imenovanim tudi mali Mystica, čeprav ni več tako mali, pripravil poseben glasbeni program, ki naj bi jeseni izšel tudi na albumu.

Tretji večer letošnjeg Godibodija pa bo v soboto, 4. junija, ko bosta prekmurska etno pop skupina Ethnotrip predstavila nov album Kdo pil bi iz bistrega studenca? in dolenjska bluesrockovska zasedba El Kachon, ki bo predstavil svoj tretji studijski izdelek, tokrat v slovenščini. Sicer pa bo festival imel še nekaj preddogodkov, podogodkov in nekaj spremljevalnih dogodkov, dve razstavi, kakšno okroglo mizo in tudi glasbeno delavnico.

Kot je povedal idejni vodja festival Janez Dovč, se trudijo, da bi postal festival Godibodi vse bolj vseslovenski, čeprav je njegov domicil Ljubljana. Tudi letos je Mestna občina Ljubljana ostala gluha in zavrnila podporo enemu najboljših festivalov slovenske glasbe, češ da na njem ne nastopa dovolj slovenskih izvajalcev. Gotovo so se mestni uradniki zmotili in mislili na kak drug festival. Kakorkoli že, festival kakovostne domače avtorske glasbe (p)ostaja vse bolj vseslovenski, saj bodo letos imeli posamezne koncerte še v Kopru, Kranju, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Piranu, Sežani, Vrhniki in Žalcu.

Po glasbenem veselju, ki ga bo začel mednarodni glasbeni festival Druga godba, se bo tako naslednji teden veselje nadaljevalo z domačimi glasbeniki in festivalom Godibodi.