Godibodi: Spet se bo god(i)lo na Gradu

Zvečer se bo začel štiridnevni glasbeni festival domače avtorske in etno glasbe
Fotografija: Janez Dovč bo imel znova izjemno glasbeno zasedbo.
Foto Peter Uhan
Odpri galerijo
Janez Dovč bo imel znova izjemno glasbeno zasedbo. Foto Peter Uhan

Od danes do sobote se bodo že dvanajstič zapored zvrstili štirje večeri kakovostne slovenske­ avtorske in etno glasbe. Zaradi­ napovedanega dežja bodo prvi trije večeri v Hribarjevi dvorani­ Ljubljanskega gradu in ne na vrtu hostla Celica, kot je bilo načrtovano.

Umetniški vodja festivala Godibodi Janez Dovč je povedal, da imajo po novem koproducenta, in sicer Zavod Ljubljanski grad, ki upravlja tudi hostel Celica. Tako ni več strahu, da bi zaradi dežja koncerti odpadli. V Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu bodo zvečer nastopili Jernej Zoran in Ministrstvo resnice ter Fed Horses. Jutri bo prekmurski večer z zasedbama Êdna in Ethnotrip z gosti, petkov večer pa bo bolj jazzovsko obarvan z zasedbama Adam Klemm Banda ter Klemen Kotar & Dušni pastirji.

Tudi letošnji festival bo v soboto sklenila posebna glasbena produkcija na dvorišču Ljubljanskega gradu oziroma v dvorani, če bo deževalo. Tokrat bo po desetih letih znova nastopil harmonikar Janez Dovč, in sicer z novo produkcijo enega od naših najatraktivnejših glasbenih projektov Sozvočja Slovenije – Sound of Slovenia. Pod njegovo taktirko bo nastopilo več kot dvajset glasbenic in glasbenikov. Vsi koncerti se bodo začeli ob 20.30.

Fed Horses prinašajo drugačen zvok countryja. Foto Anže Mihevc
Fed Horses prinašajo drugačen zvok countryja. Foto Anže Mihevc

 

Različni glasbeni žanri


Dolenjski kitarist in avtor Jernej Zoran bo z zasedbo Ministrstvo resnice, ki jo sestavljajo prekaljeni glasbeniki in glasbenica, predstavil lastno mešanico rocka, popa in bluesa. Igrali bodo avtorske pesmi z Jernejevih štirih samostojnih albumov in izbor pesmi, ki jih je napisal in posnel za skupino Društvo mrtvih pesnikov, katere član je bil. Današnji večer bo sklenila zasedba Fed Horses, ki ji je blizu country in je po odločitvi, da bodo peli v slovenščini, deležna precej več pozornosti. K temu je pripomoglo tudi sodelovanje na Emi s skladbo Ti ne poznaš konjev. Čeprav so zasedbi zvočno blizu country, americana in neodvisne pop melodije, ima vse več domačega slovenskega zvočnega duha.

Jutrišnji večer bo prinesel posodobljene ljudske ter avtorske melodije iz severovzhodne Slovenije. Prva bo nastopila prekmurska zasedba Êdna, kar je prekmurska beseda za ena. Zgodba zasedbe se je začela leta 2014, ko je izšel album Tjaše Cigut Edno takšo bi rad. Tako zbrano zasedbo je očarala glasbena zapuščina Prekmurja in Porabja. Zato so se lotili izvajanja ljudskih pesmi v avtorski interpretaciji ter jih odeli v moderno preobleko. Zasedbo sestavljajo mladi poklicni glasbeniki iz Štajerske in Pomurja, vsak je prinesel v zasedbo lastne zvočne vplive, ki odzvanjajo v skupni interpretaciji. Skupina je pred kratkim izdala prvenec Ajnc, cvaj, draj.
 

Sklepni večer bo poslastica


Druga prekmurska zasedba, ki ima prav tako kot prejšnja kakšnega štajerskega člana, ima nekoliko daljšo glasbeno kilometrino. Skupina Ethnotrip je po dveh albumih ljudskih pesmi posnela nov album Preden se zdani kot avtorsko zvočno delo. Uglasbili so namreč dvanajst besedil slovenskih pesnikov in pesnic Štefana Kardoša, Ferija Lainščka, Marka Kočarja, Mojce Šipek in Jasne Jurkovič. Po prvencu Ethnotrip in Kdo bo pil iz bistrega studenca so tokrat stopili na bolj avtorsko glasbeno pot.

Êdna predstavljajo porabsko in prekmursko glasbeno izročilo.<br />
Foto Urša Lukovnjak
Êdna predstavljajo porabsko in prekmursko glasbeno izročilo.
Foto Urša Lukovnjak


Bolj jazzu naklonjen bo petkov večer, ko bo nastopila zasedba Adam Klemm Banda. Saksofonist Adam Klemm se je odločil, da bo po bolj etno obarvanem projektu Nostalgija sledilo obdobje avtorskega jazza. Zasedba bo tako predstavila novo glasbo z albuma Instant Pleasure. Večer bo sklenil prav tako saksofonist Klemen Kotar s skupino Dušni pastirji. Zasedbi se bodo pridružili še člani Big banda Grosuplje, ki ga vodi Kotar. Predstavili bodo novo glasbo, jo posneli in morebiti izdali kot nov album.

Zvočna poslastica bo gotovo sklepni večer festivala, ko bo Janez Dovč predstavil nove pesmi projekta Sounds of Slovenia. Kot je povedal, je bil koncept projekta tak, da ga sestavljajo »člani uveljavljenih zasedb, bodisi solisti, ki majo skupni imenovalec odmev našega prostora, ki je zame ljudska glasba. Pomembno je, da sporočamo in opozarjamo na njeno raznolikost, ki jo velja ohranjati. Nastopili smo na številnih velikih odrih po svetu, ker smo v resnici nastali tudi zato, da bi v tujini promovirali Slovenijo skozi kulturo. Letošnji nastop bo nekoliko drugačen od prejšnjih. Doslej smo v različnih postavah preigrali veliko slovenske ljudske glasbe in jo skušali približati današnjim časom. Tokrat bomo naredili spoj ljudske glasbe in stare, skoraj ponarodele poezije slovenskih pesnikov, kot so Kosovel, Kocbek, Aškerc, Murn, Kette in Cankar, ter pesnice Kristine Šuler. Vedno me je zanimalo, kako biti moderen in hkrati obdržati stik s tradicijo.«

Program bo aranžmajsko obarvan z akustično, vokalno in elektronsko zvočnostjo. Nastopili bodo izvrstni glasbeniki in glasbenice, kot so Marino Kranjac (vokal, violina, dude, marimba, tolkala) in pevska skupina ­Maroltovke.

Na festivalu Godibodi se nam obetajo štirje večeri pristne domače glasbene ustvarjalnosti, ki bo kulminirala v sklepnem večeru na dvorišču Ljubljanskega gradu.

Komentarji: