Samu Smithu štirje grammyji

Beyonce se je med glasbenicami prebila na drugo mesto po številu osvojenih glasbenih nagrad v karieri.

Objavljeno
09. februar 2015 08.20
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Los Angeles - Angleški pevec Sam Smith je na sinočnji 57. podelitvi glasbenih nagrad v Los Angelesu osvojil štiri grammyje in sicer za posnetek leta, najboljšega novega glasbenika na sceni, pesem leta (Stay With me) in najboljši pop vokalni album.

Ameriški glasbenik Beck je osvojil grammyja za najboljši album in za najboljši rock album (Morning Phase), skupaj pa tri. Po tri grammyje so osvojili še Pharrell Williams, Roseanne Cash in Beyonce.

Beyonce se je s tem med glasbenicami prebila na drugo mesto po številu osvojenih glasbenih nagrad v karieri. Z 20 grammyji je prehitela Aretho Franklin in zaostaja le še za Alison Krauss, ki jih ima 27.

Smith: poslušati so me začeli, ko sem sprejel samega sebe

Smith, Beyonce in Williams so z osvojenimi nagradami upravičili vlogo favoritov, saj so vsi prejeli po šest nominacij. Smith je ob prejemu nagrade dejal, da je dolgo časa ustvarjal obupno glasbo. V glasbi se mu je odprlo, ko je sprejel samega sebe in ljudje so ga začeli poslušati.

Beck se je zahvalil za nagrado predvsem svojima otrokoma, ki sta morala biti pokonci veliko dlje, kot ponavadi, saj je nagrajeni album snemal pri sebi doma.

Pharrell Williams je dobil grammyja za najboljši pop solo nastop (Happy), najboljši glasbeni video in najboljši urbani sodobni album. Beyonce so nagradili za najboljši r&b nastop, najboljšo r&b skladbo (Drunk in Love) ter najboljši "surround sound" album.

Rosanne Cash pa je dobila grammyje za najboljši ameriški album, najboljšo pesem ameriškega izvora in najboljši nastop ameriškega izvora.

Obama, AC/DC, Madonna ...

Na podelitvi tudi tokrat ni manjkalo glasbenih nastopov dobitnikov nagrad in drugih, sporočilo za javnost pa je preko posnetka poslal tudi predsednik ZDA Barack Obama. Govoril je o nasilju v družini, kar sta na glasbeno-pripovedni način uprizorili Katy Perry in nekdanja žrtev nasilja v družini Brooke Axtell (By the Grace of God).

Gledalci so lahko v neposrednem prenosu podelitve televizije CBS videli prvi nastop skupine AC/DC na grammyjih, Jessie J in Tom Jones sta skupaj zapela pesem "You've Lost That Lovin' Feeling", Madonna pa je z bikoborsko obarvanim nastopom zapela "Living for Love".

Miranda Lambert je osvojila grammyja za najboljši country album (Platinum), najboljša country pesem pa je postala I'm not Gonna Miss You Glena Campbella. Hayley Williams je z grammyjem za najboljšo rock pesem Paramore's Ain't It Fun postala prva ženska zmagovalka v tej kategoriji po Alanis Morissette leta 1999.

Eminem je dobil dva grammyja in sicer za najboljši rap album (The Marshall Mathers LP2) in skupaj z Rihanno za najboljšo kolaboracijo rapa in petja (Monster).

Tenacious D je dobil nagrado za najboljši težkometalni nastop (The Last in Line), nagrado za najboljši rock nastop pa Jack White (Lazaretto).

Tonny Bennett in Lady Gaga sta dobila grammyja za najboljši tradicionalni pop vokalni album (Cheek to Cheek), nagrado za najboljši nastop dueta ali skupine pa sta dobila A Great Big World in Christina Aguilera.

Nagrajena je bila tudi risanka Ledeno kraljestvo, ki je dobila grammyja za najboljšo pesem za vizualne medije in najboljšo kompilacijo. Film Grand Budapest hotel pa grammyja za najboljšo kompilacijo za vizualne medije, ki jo podpisuje Alexandre Desplat.