Grammyji v znamenju Kobeja Bryanta in Billie Eilish

Osemnajstletnici zmage v štirih najpomembnejših kategorijah. Podelitev v dvorani LA Lakers je minila v znamenju tragične Bryantove smrti.
Fotografija: Debitantski album Billie Eilish When We All Fall Asleep, Where Do We Go? je postal najboljši album, pesem Bad Guy pa so razglasili za najboljšo skladbo leta in najboljši posnetek leta. Pripadel ji je tudi grammy za najboljšega mladega izvajalca. FOTO: Robyn Beck/AFP
Odpri galerijo
Debitantski album Billie Eilish When We All Fall Asleep, Where Do We Go? je postal najboljši album, pesem Bad Guy pa so razglasili za najboljšo skladbo leta in najboljši posnetek leta. Pripadel ji je tudi grammy za najboljšega mladega izvajalca. FOTO: Robyn Beck/AFP

Včerajšnja noč je bila za nominirance najprestižnejših nagrad grammy dolga. Pravzaprav je bil zanje dolg že dan. Prireditev, na kateri so podelili nagrade v kar 84. kategorijah, se je začela v centru Staples malo čez poldne po zahodnoameriškem času. Tik pred začetkom pa je svet pretresla novica o tragični smrti košarkarja Kobeja Bryanta. Tako se pred dvorano Staples, kjer igrajo Lakersi, niso zgrnili samo ljubitelji glasbe, ampak tudi ljubitelji NBA, ki so se želeli pokloniti spominu na košarkarsko zvezdo.

»Ljudje se zbirajo in vzklikajo njegovo ime,« je ob začetku podelitve ekskluzivno za Delo povedal Jure Pukl, saksofonist, ki je v Los Angelesu na podelitvi grammyjev spremljal svojo ženo Melisso Aldana, saksofonistko, ki je dosegla nominacijo v kategoriji za najboljši jazzovski solo. 

Velika zmagovalka grammyjev 2020 je postala najstniška senzacija Billie Eilish, ki je zmagala v vseh štirih najpomembnejših kategorijah. Debitantski album 18-letnice When We All Fall Asleep, Where Do We Go? je postal najboljši album, pesem Bad Guy pa so razglasili za najboljšo skladbo leta in najboljši posnetek leta. Pripadel ji je tudi grammy za najboljšega mladega izvajalca.

»Albuma nismo posneli, ker bi želeli osvojiti grammyja,« je ob podelitvi povedal njen brat Finneas, s katerim sta posnela album kar v spalnici. »Pisali smo o depresiji in spremembah okolja. Zdaj sva tu, hvaležna in zmedena.«



Ne le najmlajša, Billie Eilish je sploh prva ženska, ki je zmagala v kategorijah­ za najboljšo mlado izvajalko, ­najboljšo skladbo leta (pesem Bad Guy), najboljši posnetek (record) in album leta. To je v enem zamahu pred njo uspelo le Christopherju Crossu leta 1981.

Toda mladoletnica z zelenimi lasmi in zasanjanim, skoraj šepetajočim, naveličanim glasom, ki prepeva, da je slab fant (bad guy), kontemplira samomor in piše pesmi o antipsihotikih, ki jim ljubkovalno pravi xanny, je navdušila člane glasbene akademije. Z bratom Finneasom (prejel je grammyja za najboljšega producenta) odkar pomni ustvarja glasbo v intimi otroške sobe, včasih se jima pridružijo tudi starši. Čeprav v duhu DIY (naredi sam), je album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Kam gremo, ko zaspimo?) dobro sproducirana in homogena celota z dokaj minimalistično glasbeno zasnovo in besedili, ki tematsko segajo od depresije do okoljskih sprememb.

Tako ambiciozna osemnajstletnica, ki rada zbuja pozornost z ekstravagantnimi oblačili, z morbidno izpovednostjo povzema občutke predvsem ameriške belske mladine. Glasba Billie Eilish, ki bi si zaslužila kar nov žanr – morda »adolescentno-razpoloženjska glasba« –, nevarno zveni kot (generacijski) klic na pomoč. Glasbena akademija ji je materinsko namenila pozornost, čeprav nismo prepričani, da je to v industriji, ki svoje ljubljence­ rada prežveči in izpljune, za mlado umetnico dobra novica. Kakšen nasvet ji lahko da 27-letna kolegica Demi Lovato, ki se je na podelitvi grammyjev prvič po tem, ko je zaradi predoziranja skoraj umrla, prikazala na odru in v solzah odpela osebnoizpovedno pesem Anyone, v kateri poje o osamljenosti, ki jo povzroči slava, in zatekanju v alkohol.

Tri grammyje je dosegla pevka Lizzo, dva pa gejevski country raper Lil Nas X, in sicer z viralno Old Town Road, posneto v sodelovanju z Billyjem Rayem Cyrusom.

Dva grammyja je prejela tudi Lady Gaga, za glasbo za film Zvezda je rojena ter za skladbo I'll Never Love Again. Beyonce je prejela enega, in sicer za glasbeni film Homecoming.



Na Staples Centru so takoj razobeseili napis Kobeju Bryantu v spomin. FOTO: Jure Pukl
Na Staples Centru so takoj razobeseili napis Kobeju Bryantu v spomin. FOTO: Jure Pukl


Podelitev v dvorani je potekala nemoteno. V uvodnem nagovoru se je novi zasilni direktor glasbene akademije Harvey Mason, Jr., najprej z minuto molka poklonil spominu na dolgoletnega košarkarja LA Lakersov. Čeprav so vsi željno pričakovali nagrajence v najpomembnejših kategorijah, kot so album, posnetek in pesem leta, so najprej prišli na vrsto nominiranci v drugih kategorijah.
 

Country, jazz, rock in Michelle Obama


Med nagradami, ki so jih podeljevali z bliskovito hitrostjo, so bili tudi zlati gramofoni za najboljši reggae, folk, blues, bluegrass, dance in new age album, ki jih je podelila (in v njihovem imenu tudi sprejemala) jazzovska basistka Esperanza Spalding, potem pa sprejela še svojega grammyja, ki ga je prejela v kategoriji najboljši vokalni jazz album. Med drugim je grammyja prejela tudi nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama za svojo avdioknjigo Becoming.

K zlatemu globusu pa je grammyja zdaj postavila še islandska skladateljica Hildur Guðnadóttir za najboljši soundtrack v vizualnih medijih v seriji Černobil.

Eden od bolj čustvenih trenutkov predpremiernega dela je bila gotovo razglasitev najboljše country pesmi. Za 61-letno country pevko Tanyo Tucker je bila to 14 nominacija in prvi grammy v 48-letni karieri. Nagrado je dobila za pesem Bring My Flowers Now, potem pa se na oder vrnila še po grammyja za najboljši country album While I'm Livin’.

V kategoriji za najboljši jazzovski solo, kjer je bila nominirana tudi saksofonistka Melissa Aldana, žena našega saksofonista Jureta Pukla, je nagrado prejel Randy Brecker za solažo v skladbi Sozinho. »Že to, da sem lahko del tega dogodka, je velika čast zame in prav gotovo za vsakega glasbenika. Nikoli si nisem predstavljala, da bom nekoč nominirana za grammyja in ponosna in počaščena sem, da je moje ime med vsemi temi velikimi umetniki,« je posebej za Delo med podelitvijo povedala čilenska saksofonistka Melissa Aldana.

Jure Pukl in Melissa Aldana na podelitvi 62. grammyjev. FOTO: Osebni arhiv
Jure Pukl in Melissa Aldana na podelitvi 62. grammyjev. FOTO: Osebni arhiv


Za najboljšo rap izvedbo je nagrado posthumno prejel Nipsey Hussle za skladbo Racks in the Middle. Nipseya Hussla so marca lani ustrelili pred njegovo trgovino z oblačili v južnem Los Angelesu. Nagrado je prejela njegova babica in se zahvalila za pozornost in srčnost, ki jo namenjajo njenemu vnuku.
 

Vsa glasba je iz Afrike


Angélique Kidjo, pevka iz Benina, je s svojim nastopom poskrbela, da je dvorana vstala na noge in zapesala, ob tem pa je zaklicala: »Saj veste, da vsa glasba prihaja iz Afrike. Vsi smo Afričani.« Kmalu je morala spet na oder, tokrat po nagrado za najboljši album v kategoriji glasbe sveta.

Kdor je bil lani na koncertu Andersona .Paaka v Kinu Šiška, natančno ve, da je grammy za najboljšo r'n'b izvedbo zaslužen. Dobil jo je za skladbo Come Home, kjer mu je na pomoč priskočil tudi André 3000. Takoj za tem pa je v hudi konkurenci dobil še grammyja za najboljši r'n'b album Ventura. Med govorom se ni pozabil zahvaliti niti svojemu odvetniku. »Yes, Lawd!«



Osemkratna nominiranka Lizzo po svoja prva dva grammyja sploh ni prišla. V zakulisju se je namreč pripravljala za nastop. Nagrajena je bila za najboljši urbani sodobni album Cuz I Love You in za najboljšo tradicionalno r'n'b izvedbo pesmi Jerome. Tretji grammy pa ji je v kategoriji najboljšega solističnega pop nastopa prinesla še skladba Truth Hurts.

Slavil je tudi legendarni Elvis Costello za najboljši tradicionalni pop vokalni album Look Now.
 
Najboljši rock album lanskega leta Social Cues so ustvarili Cage The Elephant. Najboljšo rock pesem This Land pa je odpel Gary Clark, Jr.. Najboljšo izvedbo metalske pesmi 7empest pa so izvedli Tool.
 


Uspešnica Old Town Road, ki jo izvajata dvajsetletni Lil Nas X in Billy Ray Cyrus, je okronana z nagrado za najboljši video, oba izvajalca pa za najboljši pop duet.



Nato pa je prišla na vrsto družina Baird O'Connell, bolj znana kot Billie Eilish in njen brat Finneas, ki sta drug za drugim prejela nagradi za najboljši pop vokalni album in za producenta leta.

Jure Pukl in Melissa Aldana. FOTO: Jure Pukl
Jure Pukl in Melissa Aldana. FOTO: Jure Pukl

 

Gala del posvečen Kobeju


Nastopil je težko pričakovani uradni del najpomembnejših kategorij z voditeljico Alicio Keys, ki grammyje vodi že v drugo. Vsem dostopen neposredni prenos na spletni strani grammyjev so prekinili, glavni dogodek je namreč prenašala samo kabelska TV-mreža CBS. 

Alicia Keys je uradni del začela z besedami, »strtega srca stojimo tu, v hiši, ki jo je zgradil Kobe Bryant«. Prva je nastopila favoritka Lizzo in v črni večerni obleki z bleščicami v spremljavi manjšega orkestra odpela nominirano pesem Cuz I Love You, iz katere je prešla na svojo uspešnico Truth Hurts, ki ji je prinesla grammyja za najboljši pop solo nastop. »Vsi moji mali problemi, o katerih sem mislila, da so veliki, so izginili,« je povedala v luči današnje tragedije in spomnila, da moramo vse težave videti v širši perspektivi.



Voditeljica prireditve je nagovorila tudi slona v sobi, in sicer škandal, ki je pretresel glasbeno industrijo le nekaj dni pred ceremonijo. Deborah Dugan, direktorica glasbene akademije grammy, ki je lani kot prva ženska v 62-letnem obstoju akademije nasledila spornega predhodnika Neila Portnowa, obtoženega posilstva, je v intervjuju ob prisotnosti svojega odvetnika javno spregovorila o spornih postopkih podeljevanja nominacij in nagrad ter člane akademije obtožila korupcije in napak v procesu odločanja.

Duganova trdi, da je vplivni odvetnik Joel Katz, ki zastopa grammyje, pod pretvezo službene večerje poskušal vplivati nanjo in jo je nato še spolno nadlegoval. Duganova ga je takoj prijavila kadrovski službi, kmalu zatem pa jo je odbor poslal na prisilni dopust. Ob tem jo je nekdanja asistentka Neila Portnowa obtožila še mobinga.

Taylor Swift se iz podpore Duganovi letošnje podelitve grammyjev ni udeležila. Javno pa so nekdanji direktorici grammyjev izrazili podporo še Chuck D, Sheryl Crow in Alicia Keys, ki je povedala, da je »čas za novosti. Zavračamo negativno energijo. Zavračamo stare sisteme. Želimo biti spoštovane in varne v naši različnosti.«

Komentarji: