Grammyji za življenjske dosežke Herbieju Hancocku, Lindi Ronstadt in zasedbi Jefferson Airplane

Nagrade tudi Celii Cruz, Ruth Brownin, Johnu Cageu in zasedbama Earth, Wind and Fire ter Run-D.M.C.

Objavljeno
14. januar 2016 13.08
V. U., STA
V. U., STA
Jazzovska legenda Herbie Hancock in rock skupina Jefferson Airplane sta med letošnjimi imeni, ki bodo nagrajena z grammyjem za življenjske dosežke. Ameriška diskografska akademija jih vsako leto nameni glasbenikom, ki so pomembno prispevali k industriji in širši kulturi.

Prejemnike grammyjev za življenjske dosežke bodo počastili s koncertom v začetku tega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Počastijo jih namreč ločeno od vsakoletne slovesne podelitve najbolj prestižnih nagrad ameriške glasbene industrije, ki bo letos 15. februarja.

Pianist in skladatelj Hancock, ki je lani dopolnil 75 let, je eden prvih jazzovskih glasbenikov, ki je v svoj izraz vpeljal prvine funka in soula, pomagal je tudi redefinirati ritem sekcijo. V svoji 50-letni karieri je dobil 14 grammyjev.

Zasedba Jefferson Airplane je pripomogla k nastanku psihedeličnega zvoka 60. let z uspešnicami, kot sta White Rabbit in Somebody to Love. Nastopila je na vseh najbolj znanih ameriških rokovskih festivalih tistega časa: v Montereyu (1967), na Woodstocku (1969) in v Altamontu. Bila je v ospredju tako imenovanega poletja ljubezni v domačem San Franciscu.

Grammyja za življenjske dosežke bo dobila tudi pevka Linda Ronstadt, ki se je v svoji karieri sprehodila skozi več žanrov in že dobila 11 grammyjev. Prav tako bosta nagrajeni zasedbi Earth, Wind and Fire in Run-D.M.C. Prva je širšo javnost navdušila nad rhythm and bluesom s skladbami, kot so September, Sing a Song in Let's Groove, drugo prištevajo med pionirje ameriškega hiphopa.

Posthumno pa bosta za življenjske dosežke priznani kubanska pevka Celia Cruz (1925−2003), ena vodilnih latinskoameriških glasbenic 20. stoletja, ter kraljica rhythm and bluesa Ruth Brown (1928−2006), ki je v 50. letih popularizirala zvrst z elementi pop glasbe.

Diskografska akademija je objavila tudi dobitnike posebne nagrade Grammy Trustees Award. Podeljuje jo posameznikom za pomembne prispevke na področju snemanja. Med njimi je tudi že preminuli skladatelj in teoretik John Cage (1912−1992), ki velja za začetnika elektroakustične glasbe.