Hladno pivo, 30 godina – Greatest Hits Live

Povzetek glasbene kariere hrvaške rockovske zasedbe.  

Objavljeno
04. januar 2019 15.00
Posodobljeno
04. januar 2019 15.05
Hladno pivo že 30 let. Foto Mario Pavlović
Hladno pivo
image
Ovitek albuma 30 godina – Greatest Hits Live skupine Hladno pivo. Foto Croatia Records

30 godina – Greatest Hits Live
Croatia Records, 2018
 
Naši južni bratje premorejo tudi obilo kakovostne glasbe in zagotovo so Hladno pivo tudi upravičeno v Sloveniji ena najbolj popularnih hrvaških zasedb. Nastali so leta 1988 v zagrebškem predmestju Gajnice in so sprva preigravali oster punk rock, v devetdesetih pa so postali eni najbolj popularnih glasbenih skupin na Hrvaškem. Zaradi svojega inteligentnega in pikrega humorja ter trmasto kritičnih besedil so občasno tarča kakšnih prepovedi ali protestov različnih konzervativnih in desničarskih in navidezno domoljubnih organizacij.
Veličastno in v živo!
 
 
So mojstri posmehovanja in samokritike, ki so jo ovekovečili v številnih uspešnicah. Zagotovo lahko trdimo, da poslušanje njihovih pesmi prinese veliko več o družbenih razmerah na Hrvaškem, pa tudi v sosednjih državah, kot pa ne vem koliko antropoloških, socioloških ter marketinških raziskav in analiz.
 
Milan Kekin - Mile (glas), Zoran Subošić - Zoki (kitara), Mladen Subošić - Suba (bobni), Krešimir Šokec - Šoki (baskitara) Milko Kiš - Deda (klaviature) so nedavno izdali dvojni album in blu-ray plošček z živimi posnetki njihovega koncerta v znameniti zagrebški športni dvorani Dom sportova. Kot najstniki so v tej dvorani bili na koncertih skupin kot so Azra, Haustor, Ekatarina velika, Prljavo kazalište, Riblja čorba, Električni orgazam in druge. Sanjali so, da bodo nekoč na tem odru med občinstvo pošiljali decibele zvoka in sporočila o svobodi. Prvič se jim je to zgodilo leta 1994, ko so nastopili kot predskupina legendarni ameriški punk rock zasedbi Ramones.
 
Na albumu je 33 pesmi, ki povzemajo njihovo karieri v slogu izbora največjih uspešnic, kjer je občinstvo ves čas aktivno sodelovalo pri prepevanju. Kot se za tovrsten spektakel tudi spodobi so Hladno pivo v goste povabili raperja Eda Maajko (Teško je ful biti kul) in Shamsa 69 (Bačkizagre stuhpa šeja) ter veliko hrvaško pevsko divo Josipo Lisac (Soundtrack za život).
 
Album 30 godina – Greatest Hits Live skupine Hladno pivo je vzorčen izdelek zasedbe, ki še vedno najbolj deluje v živo na koncertih.

Pesmi na albumu:
 
CD 1
1. Mojoj majici
2. Kaže stari šta nam fali
3. Svijet glamura
4. Carstvo pasea
5. Sreća
6. Messi
7. Teško je ful biti kul (feat. Edo Maajka)
8. Ljetni hit
9. Čekaonica
10. Fotoaparat
11. Šamar
12. Džepni bog
13. Soundtrack za život (feat. Josipa Lisac)
14. Superman
15. Ranjeni i ludi
16. Biološki sat
 
CD 2
1. Jednim osmijehom
2. Pravo ja
3. Bačkizagre stuhpa šeja (feat. Shamso 69)
4. Na ovim prostorima
5. Firma
6. Politika
7. Zimmer frei
8. Konobar
9. Samo za taj osjećaj
10. Pitala si me
11. Vjeruj u mene
12. Ne volim te
13. Für immer punk
14. Trening za umiranje
15. Ezoterija
16. Nije sve tako sivo
17. Outro (KUD Idijoti – Kad sunce opet zađe)