Kendrick Lamar grammyjevski raper

Doslej je ta bistri jezičnež prejel sedem grammyjev, dva lani, pet pa sinoči.

Objavljeno
16. februar 2016 13.52
US-GRAMMY-SHOW
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Kendrick Lamar je sinoči v Los Angelesu na 58. podelitvi grammyjev prejel nagrado za najboljši rap album (To Pimp a Butterfly), rap nastop, rap video, rap sodelovanje in rap skladbo. Nominiran pa je bil še v štirih kategorijah. 

Zmagoviti raper prihaja iz svetovne rapovske prestolnice Compton v bližini Los Angelesa, ki je znana ne le po izjemnih raperjih temveč tudi po visoki stopnji nasilja policije zoper njegove temnopolte prebivalce. Zanimivo je, da je le dva dneva preden so mu v naročje nasuli zlate gramofončke, od županje Comptona Aje Brown prejel mestne ključe »ker je predstavnik razvoja Compton, ki vključuje novo in boljšo prihodnost tega mesta«. 

Kendrick Lamar Duckworth se je rodil 17. junija 1987, staršema, ki sta se tja preselila iz Čikaga. Svojo glasbeno kariero je začel po nadimkom K-Dot, ko je izdal posnetke, ki jih je sam skupaj sestavil in nanje rapal ter tako dosegel nekaj lokalne slave. Širšo prepoznavnosti je bil deležen leta 2010, ko so njegove glasbene lepljenke z njegovim rapanejm začeli širše prodajati.

Njegov studijski prvenec Section.80 je izšel leta 2011 in mu je naslednje leto sledil Good Kid, M.A.A.D City. Marca lani je Lamar izdal svoj tretji studijski album To Pimp a Butterfly, pravo hiphopovsko zvočno skulpturo, ki je rap popeljala na višje ravni, saj med drugim obsega tudi elemente free jazza, govorjene poezije in funka. Napovedal ga je s prvim singlom i, v katerem kot veren kristjan preizprašuje trdnost svoje vere. Temu so sledili še singli The Blacker the Berry, King Kunta, These Walls in Alright. Za video, ki je dejansko pravki krati film izvrstnega režiserja Colina Tilleyja, je povsem upravičeno dobil grammyja. 

Tudi ta album, kot njegova prejšnja, je konceptualen, in tudi tokrat je v ospredju rasna neenakopravnost, seksizem in različne oblike nasilja. Tako stališče je tudi jasno predstavil na podelitvi grammyjev, kjer se nastopil s pesmijo The Blacker the Berry kot v verige ukleščen zaprt in pretepen jetnik in je bil nesporno osrednja oseba sinočnje podelitve ameriških glasbenih nagrad grammy.