Kirsty Almeida na slovenski turneji

S skupino bo imela pet nastopov.
 
Fotografija: Kirsty Almeida
FOTO: Jill Furmanovsky
Odpri galerijo
Kirsty Almeida FOTO: Jill Furmanovsky

Po petih letih se v Slovenijo vrača britanska pevka in kantavtorica Kirsty Almeida, ki tokrat predstavlja prihajajoči album z naslovom Moonbird. Danes začenja z mini slovensko turnejo ob spremljavi svoje zasedbe The Troubadours, s katero je pri nas že nastopila leta 2013. Imela bo pet koncertov, in sicer prvega danes zvečer ob 20. uri v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale, s ponovitvijo jutri ter nato še v Kulturnem domu Nova Gorica, na Ptuju in Mariboru.
 
Kirsty Almeida & The Trobadours bodo na turneji predstavili tako novejši, kot tudi starejši material. Poleg pevke in kitaristke Kirsty Almeida so v zasedbi še Richard Wetherall, klaviature; Tom Briggs, kitara; Matt Owens, kontrabas, in Jonas Backman, bobni. Pravkar je tudi izdala prvo skladba The Fire, iz prihajajočega albuma, za katerega je napisala besedilo in tekst, miks te skladbe, kot celotnega albuma, pa je delo večkratnega dobitnika grammyja Jerryja Boysa. Producentka albuma je glasbenica kar sama.
 
Glasbeni svet Kirsty Almedia je zelo literaren svet, poln zgodba, očarljivih pa tudi temačnih, saj kantavtorsko ustvarjanje prepelta z mrtvaškimi uspavankami, žalobno folk-blues lepoto, neworleansko jazzy dušo, tamačnim popom in Tim Burtonovskim pogledom na svet. Prisežena individualistka rada nastopa s skupino in se kot neodvisna umetnica prebija skozi čeri in pasti glasbenega posla. Njen pristop je pritegnil tudi pozornost BBC-ja, ki je pripravil 10-minutni dokumentarec o tem, kako Kirsty ustvarja in ubira nove poti v glasbeni industriji kot neodvisna umetnica. Glasbo združuje z vizualno umetnostjo, saj sama izdeluje avtentične ovitke za cedeje in v domovini prireja skrivne koncerte, plesne čajanke, pripovedovanja, inštalacije in je aktivistka gibanja - naredi sam.
 
Njen predzadnji album Deja Voodu je bil posnet v State of the Ark Studios v Londonu pod producentsko taktirko Youtha. Na albumu Winter Songs pa prepleta magičnost in temačnost tega letnega časa.
 
Odraščala je v Gibraltarju in ogromno potovala kot otrok (med drugim je živela v Venezueli, na Floridi in Filipinih). Je del nove generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Ko je zapustila Decca Records, je ustanovila svojo založbo All Made Up. Njene pesmi so uporabili v filmih, posnela pa je tudi dve skladbi za film Patagonija. Leta 2013 jo je Joe Boyd, producent Nicka Drakea, povabil naj poje v londonskem Barbicanu v okviru projekta Way to Blue: Songs of Nick Drake, ki je bil posnet za BBC4.




Komentarji: