Ko glasbila umolknejo

Popjazziada: Letos kar štirje večeri na štirih lokacijah v Ljubljani – Različni načini vokalnega izražanja ter delavnica zankanja.
Fotografija: Nastopajoči na Popjazziadi: Matej Virtič (A-Kamela in Bee Geesus), Vesna Novak (pd)4 ter Jasna Žitnik in Klemen Dovjak (Jazzva).
FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Nastopajoči na Popjazziadi: Matej Virtič (A-Kamela in Bee Geesus), Vesna Novak (pd)4 ter Jasna Žitnik in Klemen Dovjak (Jazzva). FOTO: Mavric Pivk

Največji domači festival a cappella glasbe se bo začel nocoj ob 19. uri s koncertom v Modrem kotu Tovarne Rog, ko bo nastopil Deve­Looper, češki mojster beatboxa in zankarja (looper). Festival se bo v 12. izvedbi nadaljeval jutri, ko bo na odru kluba Gromka na Metelkovi 5. državno beatbox tekmovanje.

V soboto bo v kavarni Sputnik nastopila večkrat nagrajena praška jazzovska skupina Skety, vrhunec Popjazziade pa bo v nedeljo na odru Katedrale v Kinu Šiška, kjer bodo poleg čeških gostov nastopile najaktivnejše slovenske vokalne skupine: Acoustricks, A-Kamela, Bee Geesus, Jazzva, (pd)4. Večer bo povezoval stand up komik in voditelj Sašo Stare.

Klemen Dovjak iz skupine Jazzva je povedal, da ta festival organizirajo zato, »ker smo vsi a cappella navdušenci. V Sloveniji je zanimanje za tovrstno glasbo veliko in festival skušamo zadnja leta vse bolj mednarodno obarvati. To je tudi priložnost, da se take skupine družijo, spoznavajo, tkejo poznanstva in morebitno medsebojno sodelovanje. Tako oblikujemo glasbeno, pevsko skupnost, festival pa je stalnica pri predstavljanju našega dela.« Njegova sopevka iz skupine Jazzva Jasna Žitnik je povedala, da si želijo, da bi z leti postal mednarodni festival, »vzor so nam podobni dogodki po svetu, na katerih nastopamo slovenski a cappella pevci. Letos je festival prvič dolg štiri dni. Ker si želimo predstaviti različne načine vokalnega izražanja, smo se povezali tudi z Beatbox zvezo Slovenije, pripravili delavnico zankanja, kar se nam zdi dobro izhodišče za v prihodnje. Tudi upravljavci prizorišč so imeli veliko razumevanja za nas, zdaj je festival dobil ­urbano noto.«
 

Zborovska tradicija


Članico vokalnega kvarteta (pd)4 Vesno Novak smo povprašali o slovenski a cappella sceni. Povedala je, da se »domača a cappella scena dobro razvija in ima veliko dobrih skupin, ki so primerljive in nekatere tudi precej boljše od številnih tujih. Na Ljubljana Festivalu smo letos lahko poslušali tujo vokalno zasedbo, ki me je zelo razočarala. Žalosti me, da ne spodbujajo domačega ustvarjanja na tem področju. Če je nekaj iz tujine, to še ne pomeni, da je boljše od domačega. Pevci in pevke v a cappella skupinah smo zelo zavzeti in temu posvetimo veliko prostega časa, saj smo večinoma amaterski pevci.« Matej Virtič bo na Popjazziadi nastopil kot član dveh zasedb, A-Kamela in Bee Geesus, je pa tudi aktiven v nekaj drugih zasedbah (Bassless, 4Given). »Na festivalu sem z različnimi zasedbami večkrat nastopil, saj spodbujamo razvoj tega festivala. Vesel sem, da letos traja kar štiri dni.«

Popjazziada vse bolj postaja mednarodno obarvan festival z atraktivnimi tujimi gosti. »Te zasedbe smo spoznali na tujih festivalih in delavnicah, ki se jih je Jazzva udeležila. Stkali smo stike in ugotovili, da se vsi trudimo za čim širšo promocijo a cappella glasbe. Nekaj skupin, ki smo jih tako spoznali in so nam všeč, smo že povabili, nekaj jih imamo še na zalogi za prihodnje festivale. Naši letošnji gostje Skety imajo podoben festival v Pragi in letos bomo nastopili pri njih,« je povedal ­Dovjak.

A cappella scena se je razvila tudi iz slovenske zborovske tradicije, ki je že več kot stoletje stalnica slovenske kulture. »Prisotnost pevskih zborov pri nas je neverjetna, toliko zborov na toliko prebivalcev je res nekaj posebnega. Lahko se primerjamo z največjimi zborovskimi državami, ki so večinoma v severni Evropi. A cappella sceno so obogatili pevci, ki so prišli iz zborov, tako kot večina članov Jazzve. Veliko se jih je prej ukvarjalo s pop rock zasedbami, preden so pristali v a cappella skupini. Ravno preplet teh dveh dokaj različnih glasbenih izkušenj daje a cappella zasedbam polet, raznolikost in atraktivnost,« je dodala Jasna Žitnik.



Komentarji: