Kreslinova »roža« na Hrvaškem

Vlado Kreslin v Zagrebu predstavil slovensko-hrvaški album Umjesto koga roža cveti.

Objavljeno
06. november 2013 18.02
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Umjesto koga roža cveti (Namesto koga roža cveti) je le ena od osemnajstih pesmi, ki so izšle na hrvaški izdaji albuma z naslovom Umjesto koga roža cveti, katerega predstavitev je bila v Zagrebu.

Vlado Kreslin je povedal, da je album pripravljal kar nekaj časa, seveda ob pomoči številnih glasbenih prijateljev »z druge strani bariere«. Skupina Zapadni kolodvor (Zahodni kolodvor) je le delček tega šopka, s pomočjo katerega je plošča izšla. Na promociji v enem od zagrebških klubov se je zbralo kar nekaj legend hrvaškega glasbenega prizorišča; od (npr.) Josipe Lisac do Kemala Montena in Drage Mlinarca, čigar pesem Grad/Mesto, ki velja za eno najbolj znanih hrvaških pesmi, je prav tako na najnovejšem Kreslinovem izdelku, ki je izšel pod plaščem založbe Dallas.

Na njem so sicer tudi pesmi, ki jih je Kreslin - letos praznuje 60. rojstni dan - zapel s hrvaškimi kolegi: z Massimom Savićem, Ninom Belanom, Draženom Turino - Šajeto, Radetom Šerbedžijo, Lidijo Bajuk, Parnim valjkom in drugimi.

»Že nekajkrat sem zapisal, da je pravzaprav velika škoda, pravzaprav nacionalna sramota, da na Hrvaškem ni niti enega tako popularnega rock kantavtorja, kakršnega Slovenija pozna v liku, delu ter glasu Vlada Kreslina ... Žal pa vsa njegova kakovost ni pomenila veliko za hrvaški trg, na katerem smo končno dočakali njegov album, pripravljen posebej za hrvaške poslušalce ... Gre za simpatičen presek Kreslinove kariere, vendar hkrati tudi učinkovit novi album, na katerem ob pomoči kolegov s te strani Sotle predstavlja neke povsem drugačne izvedbe in priredbe slovenski publiki sicer dobro znanih pesmi,« med drugim pravi eden bolj znanih hrvaških glasbenih kritikov in poznavalcev glasbenega prizorišča Aleksandar Dragaš.