Kultna glasbena revija Rolling Stone išče novega lastnika

Razlog prodaje je negotova prihodnost leta 1967 ustanovljene revije, za katero trenutno stoji družinsko podjetje.

Objavljeno
19. september 2017 12.41
V. U., STA
V. U., STA
Jann Wenner, ustanovitelj kultne ameriške revije za glasbo in popularno kulturo Rolling Stone, ki se lahko pohvali s 50-letno tradicijo, je sporočil, da bo primoran poiskati novega lastnika revije. Kot razlog je podal negotovo prihodnost, pred katero se je znašla leta 1967 ustanovljena revija, za katero trenutno stoji družinsko podjetje.

Wenner (71) je revijo v 60. letih minulega stoletja ustanovil kot mlad hipi in študent na kalifornijski univerzi Berkeley v sodelovanju z glasbenim kritikom Ralphom Gleasonom, danes pa jo vodi s sinom Gusom Wennerjem.

Za The New York Times je Wenner povedal, da imajo pri Wenner Media določene ambicije, a jih sami ne morejo uresničiti, je povzela francoska tiskovna agencija AFP. Zato so se odločili, da bodo skušali stopiti stopničko više in poiskati novega lastnika.

Vplivna revija z ikoničnimi naslovnicami

Rolling Stone velja za zelo vplivno glasbeno revijo, ki je prostor dala tudi številnim eksperimentalnim piscem, poleg tega je odpirala tudi politične teme. Prav tako slovi po ikoničnih naslovnicah, na katerih so se poleg glasbenikov znašli tudi politiki in celo papež. Med najbolj prepoznavnimi je fotografija, na kateri je Annie Leibowitz portretirala golega Johna Lennona, ki objema oblečeno Yoko Ono.

Ugled revije je skupaj z njenimi financami začel padati leta 2014, po tem ko so v njej objavili novico o domnevnem skupinskem posilstvu na univerzi v Virginiji in so postali tarča kritik, da se v omenjenem prispevku niso držali osnovnih novinarskih standardov glede preverjanja informacij.

Že lani je revija 49-odstotni delež prodala singapurskemu glasbenemu in tehnološkemu start-upu BandLab Technologies, nato pa je družina Wenner v začetku letošnjega leta prodala dve drugi izdaji – revijo o znanih osebnostih US Weekly ter mesečnik Men's Journal podjetju American Media, ki med drugim izdaja The National Enquirer.

V primeru, da bi veliko zanimanje za revijo Rolling Stone izkazali prav pri American Media, bi to s seboj prineslo velike spremembe v ideološki naravnanosti revije. Vodja American Media je namreč David Pecker, velik podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa, medtem ko je Rolling Stone znana kot odkrito liberalna revija, v kateri sta bila objavljena pogovora z demokratskima predsednikoma Barackom Obamo in Billom Clintonom.

Jann Wenner, ki je imel pomembno vlogo tudi pri ustanovitvi dvorane slavnih rock'n'rolla, upa, da bo tudi po prodaji revije ohranil mesto urednika, a se zaveda, da bo vse odvisno od novega lastnika.