Kultni dogodek v središču vojne

Prepiri ob počastitvi 50-letnice ključnega dogodka v zgodovini popularne glasbe.
Fotografija: Woodstock velja za enega najpomembnejših glasbenih dogodkov. Šlo je namreč za veliko več kot le za glasbeni festival, saj je dogodek za obiskovalce in nastopajoče pomenil svobodo. FOTO: Mark Goff/Wikipedia
Odpri galerijo
Woodstock velja za enega najpomembnejših glasbenih dogodkov. Šlo je namreč za veliko več kot le za glasbeni festival, saj je dogodek za obiskovalce in nastopajoče pomenil svobodo. FOTO: Mark Goff/Wikipedia

Pred 50 leti se je na neki farmi na jugu ameriške zvezne države New York zbralo skoraj pol milijona ljudi. V naselje Bethel v okrožju Sullivan so prišli poslušat Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Carlosa Santano, Joan Baez ... in nihče ni slutili, da so obiskovalci, glasbeni izvajalci in organizatorji tvorci ključnega dogodka v zgodovini popularne glasbe in da bo prizorišče, 70 kilometrov jugozahodno od mesta Woodstock, uvrščeno na nacionalni seznam zgodovinskih krajev. Govor je o Woodstocku, še danes najpomembnejšem festivalu v zgodovini.

Pol stoletja od tega veledogodka je vredno proslaviti, vendar se okrog tega dogaja prava drama. Predviden je bil en jubilejni festival, zdaj pa napovedujejo dva.

Občinstvo, ki si je večinoma že rezerviralo prenočišča, je tako deležno vojne Woodstockov, kakor so dogajanje poimenovali ameriški mediji, saj se zanj na isti konec tedna (od 16. do 18. avgusta) spopadata dva organizatorja.


Dva festivala


Michael Lang je eden od idejnih očetov Woodstocka. Na sliki leta 1999, ko je organiziral koncert ob trideseti obletnici Woodstocka.  FOTO: Joe Traver/Reuters
Michael Lang je eden od idejnih očetov Woodstocka. Na sliki leta 1999, ko je organiziral koncert ob trideseti obletnici Woodstocka.  FOTO: Joe Traver/Reuters
En festival bo blizu izvornega prizorišča na farmi v naselju Bethel, drugi bo v 200 kilometrov oddaljeni vasi Watkins Glen. Enega organizira največja družba za promocijo dogodkov na svetu Live Nation, drugega pa eden od idejnih očetov Woodstocka Michael Lang, ki je zdaj star 74 let.

Lang je pred dnevi na novinarski konferenci dejal, da bo koncert, ki ga pripravlja on, edina uradna proslava v počastitev jubileja. Toda prehitela sta ga Umetniški center Bethel Woods v sodelovanju z Live Nation, ki so že prejšnji mesec napovedali koncert na istem kraju, kot je bil pred 50 leti. Na dnu pobočja, kjer je bilo pred pol stoletja skoraj pol milijona ljudi, so naredili amfiteater, ki lahko sprejme vsega 15.000 ljudi, festival pa so napovedali kot glasbeni, kulturni in družabni dogodek, na katerem bodo nastopili mladi in uveljavljeni umetniki različnih generacij in žanrov.

Tistega avgustovskega vikenda leta 1969 je šlo za veliko več kot popkulturni dogodek. Nastopilo je 30 glasbenikov, Woodstock je bil krona gibanja otrok cvetja, na njem nista bili pomembni samo glasba in zabava, ampak je simboliziral svobodo.


Nastopajoči še niso znani


Organizatorji ne enega ne drugega napovedanega koncerta še niso objavili, kdo bo nastopil, radi pa bi, da ne bosta zgolj zabava, ampak da bosta imel tudi družbeni pomen in bosta spodbudila spremembe, kakor se je to zgodilo pred pol stoletja. Lang je novinarjem dejal, da je namen koncerta, ki ga organizira on, mladim vrniti energijo, da bi bili njihovi glasovi slišani. Kar zadeva glasbo, napoveduje hip-hop, rock in nekaj popa ter zasedbe, ki bodo počastile glasbenike z originalnega Woodstocka. Možno pa je tudi, pravi, da se bodo nekateri takratni glasbeniki ponovno zbrali. Seznam izvajalcev bo znan februarja, ko bodo uradno začeli prodajati karte.

Številni takratni zvezdniki Richie Havens, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker, Ravi Shankar, Paul Butterfield, Levon Helm, Keef Hartley, Bret Sommer, Tim Hardin, Johnny Winte niso več živi, na jubilejnem festivalu pa bi se ljudje razveselili Joan Baez, Santane, skupine Who, ki so nastopili pred 50 leti in za katere si prizadevata oba organizatorja. Čeprav je skupina Who še vedno aktivna, po besedah frontmana Rogerja Daltreyja ne bo nastopila na koncertu, posvečenem Woodstocku. Pravi, da je avgusta v Ameriki zanj preveč vroče, da bi lahko delal. Poleg tega pa, je dodal, Woodstocka ni mogoče ponoviti, ker so bili glavni zvezdniki obiskovalci. »Mogoče je proslavljati obletnico, festivala pa ni mogoče ponoviti,« je rekel.

Carlos Santana je edini, ki je nastopal na prvem Woodstocku in je tudi potrdil svojo udeležbo na jubilejnem. Odločil se je za dogodek, ki ga pripravlja Umetniški center Bethel Woods v sodelovanju z Live Nation. FOTO: Steve Marcus/Reuters
Carlos Santana je edini, ki je nastopal na prvem Woodstocku in je tudi potrdil svojo udeležbo na jubilejnem. Odločil se je za dogodek, ki ga pripravlja Umetniški center Bethel Woods v sodelovanju z Live Nation. FOTO: Steve Marcus/Reuters
Carlos Santana je edini glasbenik od nekdanjih in sedanjih, ki je potrdil, da bo igral. Nastopil bo tam, kjer je bil Woodstock. Govori se, da naj bi na tem prizorišču nastopila velika imena, kot so Bruce Springsteen, Eminem, Ariana Grande, Coldplay, Phish, Elton John, Bon Jovi, Pearl Jam, Foo Fighters, Pink, Zac Brown Band in Mumford & Sons.

Organizatorji zatrjujejo, da so izkušnje, zbrane v preteklih desetletjih, na njihovi strani in da se bodo izognili vsem morebitnim organizacijskih problemom, ki so v preteklosti precej omajali ugled tega festivala. Woodstock, ki so ga pripravili leta 1999, se je namreč končal neslavno, z velikim požarom in neredi prav zaradi organizacijskih napak.

Celo originalni Woodstock je ostal v spominu tudi po blatu in prometni gneči, ki je blokirala celotno regijo, ter seveda tudi po improvizaciji in številnih nejasnostih pred samim dogodkom. Nastal je iz zamisli peščice zanesenjakov, večkratno je prerasel načrtovane okvire, vključno s trajanjem, seznamom izvajalcev, številom obiskovalcev, vremenskimi razmerami in krajem dogajanja. Mestece Woodstock je bilo najbližje kraju dogajanja in je bilo samo orientacijska točka za obiskovalce. Sicer je imelo dolgo umetniško tradicijo, saj je konec 19. stoletja nastalo kot umetniška kolonija. Prav zato se festivala oprijelo to ime. Pričakovanih 50.000 ljudi se je povečalo na 200.000, zatem pa se je več kot podvojilo. Nekaj dni pred začetkom festivala so se iz tehničnih razlogov odločili, da bo vstop brezplačen, kar je vplivalo na obisk.


Otroci cvetja


Vsi so pričakovali nasilje zaradi tolikšne množice, toda vse je potekalo v najlepšem redu. Krajevno prebivalstvo, ki je sprva dogodku nasprotovalo, se je sprijateljilo z občinstvom, ki je bilo zelo raznoliko. Na globalnem političnem prizorišču so se  zaostrovali blokovska delitev sveta, hladna vojna, oboroževalna tekma, kubanska kriza, berlinski zid. Še aktualnejši so bili razplamtevanje vojne v Vietnami, boj za državljanske pravice črncev in seksualna revolucija. Mladi so pokazali svoje nasprotovanje vojni in družbenim normam. To srečanje je združilo nezdružljivo: protivojne aktiviste in vietnamske veterane, istospolne in njihove nasprotnike, zagovornike legalizacije drog in zdravega življenja ... Hipiji so pričakovali radikalno spremembo življenja, a se ni nikoli zgodila. Utopija o večni mladosti, ljubezni in miru, skratka o življenju v cvetju, ni živela dolgo, hipiji so morali na trg dela in se začeti pehati za materialnimi dobrinami, zaradi česar so nehali biti hipiji.

Michael Lang je želel organizirati festival tudi ob 40-letnici Woodstocka, a ni našel ljudi, ki bi v ta dogodek vložili deset milijonov dolarjev. Paradoks je, da je prav on sebi obljubil, da bo do svojega 25. leta zaslužil prvi milijon, kar je uresničil dve leti pred rokom in se tu ni ustavil. Pravijo, da se je obnašal kot hipi, toda njegov kapital je govoril nasprotno.

Medtem ko je hipijevsko gibanje hitro zamrlo, je farma, kjer je bil Woodstock, danes priljubljena turistična destinacija, nekateri takratni obiskovalci koncerta pa niso odšli daleč od tam in delajo kot turistični vodniki. Muzej, ki so ga odprli leta 2008, je bil v turistični ponudbi neizogiben.

Komentarji: