Lenny Kravitz: Senzualne vibracije in družbeno angažirani ritmi

Jutri zvečer bo drugič nastopil pri nas.
Fotografija: Lenny Kravitz je slogovno raznolik umetnik.
FOTO: Mathieu Bitton
Odpri galerijo
Lenny Kravitz je slogovno raznolik umetnik. FOTO: Mathieu Bitton

Med glasbeniki ima Lenny Kravitz­ posebno mesto in tak je tudi njegov novi album Raise Vibration, ki ga predstavlja na turneji. Na njem je dvanajst pesmi, na katerih je, kot je pri njem v navadi, odigral skoraj vsa glasbila. Poleg godalcev sta na snemanju sodelovala le še kitarist Craig Ross ter klaviaturist in orkestrator David Baron.

Ameriški glasbenik Lenny Kravitz je zaslovel z retro zvokom, v katerem drzno prepleta glasbene sloge, kot so rock, blues, soul, rhythm'n'blues, funk, jazz, reggae, hard rock, psychedelic, pop, folk ter balade. Pri nas je prvič nastopil leta 2004, ko je na Plečnikovem stadionu za Bežigradom predstavil album Baptism. Leta 2009 bi moral še enkrat obiskati naše kraje, vendar je nastop zaradi bolezni odpovedal. Tokrat je izbral našo državo za začetek evropskega dela turneje, na kateri predstavlja svoj enajsti ­studijski album.

Lenny Kravitz na razstavi svojih fotografij.<br />
FOTO: Franziska Krug
Lenny Kravitz na razstavi svojih fotografij.
FOTO: Franziska Krug

 

​Ustvarjalna kriza


Povedal je, da je imel pri novem albumu resno ustvarjalno krizo, saj ni bil prepričan, v katero smer naj gre. Potem se je na Bahamih, materinem rodnem otoku, kjer ima studio, umiril in premišljeval o glasbi. Neke noči se je zbudil in v glavi mu je zazvenela pesem. Takoj je stekel v studio in jo posnel. »Vse se je zgodilo naravno in po prvi pesmi je nastala poplava novih skladb in idej,« je dodal.

Kravitz je od nekdaj eden od bolj družbenoangažiranih glasbenikov. Tudi album Raise Vibration to močno odraža in je eden od njegovih najbolj vsebinskih. Dotaknil se je številnih aktualnih tem, ki zastrupljajo svet in naše odnose. It's Enough! je pesem proti korporativnemu pohlepu, rasizmu, korupciji in onesnaževanju okolja. S singlom Low raziskuje posledice osebnih in intimnih odnosov.

V primerjavi s prejšnjimi je singel 5 More Days 'til Summer precej bolj poskočen. Skladba Johnny Cash pa je posvečena temu legendarnemu in vplivnemu ameriškemu glasbeniku. Kravitz je Casha in njegovo ženo June Carter spoznal leta 1995, ko sta bila v Los Angelesu cimra s producentom Rickom Rubinom. Srečal ju je kmalu zatem, ko je izvedel, da mu je umrla mama, na katero je bil zelo navezan. V pesmi obuja spomine na tisti žalostni čas ter izrazi spoštovanje legendi.



Komentarji: