Ljubljana Vocal Festival: Popjazziada z novim imenom

Štiridnevni festival vokalne glasbe nadaljuje tradicijo vsakoletne predstavitve vokalnih novosti
Fotografija: Jazzva
Foto Jana Jocif
Odpri galerijo
Jazzva Foto Jana Jocif

A capella zasedba Jazzva že trinajsto leto zapored organizira vokalni festival, ki ga je letos preimenovala iz Popjazziade v Ljubljana Vocal Festival, saj se na njem ne predstav­ljajo več zgolj a capella zasedbe, temveč tudi druge vokalne tehnike.
Med 10. in 13. oktobrom se bodo v Ljubljani predstavili domači in tuji žanrsko raznoliki izvajalci, med njimi sta tudi zasedbi, ki sta nastopili na tekmovanju Evrovizijski zbor leta. Zbor Carmen Manet je na tem tekmovanju leta 2017 zmagal, vokalna skupina Jazzva pa je letos zasedla tretje mesto.

Carmen Manet<br />
Foto Nike Koležnik
Carmen Manet
Foto Nike Koležnik


Umetniška vodja vokalne skupine Jazzva in članica organizacijskega odbora festivala Jasna Žitnik je povedala, da je festival v dvanajstih letih obstoja iz koncerta najdejavnejših slovenskih a cappella skupin prerasel v mednarodno priznani festival vokalne glasbe, ki je v deseti izvedbi do zadnjega kotička napolnil Katedralo Kina Šiška, lani pa s štirimi stilsko raz­nolikimi večeri prvič zadonel na več urbanih ljubljanskih lokacijah.

Elephant Claps Foto Arhiv Zasedbe
Elephant Claps Foto Arhiv Zasedbe


Festival se bo začel jutri ob 20.30 v Klubu Tiffany, kjer bosta slovenska mojstra zankanja Mr. Syncopad in Gašper Grom predstavila nove tehnike manipulacije človeškega glasu z uporabo tehnologije. V Jazz Clubu Gajo – Jazz Paradise bo v petek ob 20.30 nastopila milanska a cappella skupina Elephant Claps, ki prepleta afro, reggae, latino, funk, soul in jazz ritme ter melodije, večer pa bosta popestrila beatboxerja Mateo Zonta in Wolf. V soboto bo na Metelkovi v klubu Gromka ob 21. uri v sodelovanju z organizacijo Beatbox Slovenija potekalo šesto državno beatbox tekmovanje, na katerem se bodo v izločilnih bojih pomerili naši najboljši beatboxerji. Sklepni večer festivala bo v nedeljo ob 19.30, ko se bo začel Vokalni show, na katerem se bodo v Katedrali Kina Šiška predstavili najaktivnejše vokalne skupine in mojstri zvočnih učinkov. Nastopile bodo zasedbe Cantemus, Syncopad, Acoustricks, Bassles, Carmen Manet, Voxon, A-Kamela, Jazzva in zmagovalec državnega tekmovanja.

Bassless<br />
Foto Jure Horvat
Bassless
Foto Jure Horvat


V soboto bosta v prostorih JSKD v dvorani Skladovnice na Beethovnovi dva sklopa beatbox delavnic. Dopoldanski sklop Veseli beatbox­/Happy beatbox bo posvečen osnovnošolcem, ki se s tehnikami vokalnega bobnanja še spoznavajo, pripravljata pa jo Tadej Pasar in Mateo Zonta. Popoldne se bodo nekoliko izkušenejši udeleženci v okviru delavnice Vokalna perkusija – igra beatboxa in zankanja podali v svet raziskovanja osebnih zvokov, po katerem jih bo vodil Sašo Vrabič. Nedeljska dopoldanska delavnica Circle-song v Komuni Kina Šiška je namenjena vsem, ki so si vedno želeli vokalno improvizirati, vodil pa jo bo Matej Virtič.

Komentarji: